Čitaj mi!

„Već je kasno“, upozorenje Dejvida Atenboroa

Čuveni TV ekolog Dejvid Atenboro je u kampanji u UN upozorio svetske lidere na klimatske promene.

Govoreći na poziv premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona, na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Dejvid je istakao da se ne treba zavaravati i da su klimatske promene najveća pretnja s kojom se čovek danas suočava.

„Napustili smo stabilan i siguran klimatski period koji je stvorio našu civilizaciju. Nema povratka, bez obzira na to što sada radimo, ne smemo izbegavati ovu temu, zbog klimatskih promena će najsiromašnijima i najugroženijima sada sigurno biti najteže“, istakao je u kampanji ekolog Dejvid Atenboro.

Premijer Boris Džonson je na otvaranju prvog samita UN o klimatskim promenama istakao da je klima najveća pretnja danas. Globalno zagrevanje predstavlja pretnju uz ekstremne vremenske prilike i glad.

Pozvao je na akciju koja će pomoći ugroženim zemljama da se prilagode klimatskim promenama, da smanje efekta staklene bašte.

Podržao ga je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je pozvao Savet bezbednosti UN da imenuje izaslanika za borbu s klimatskim promenama.

Samit o klimi je poslednja prilika 

Dejvid je opisao taj događaj kao možda „poslednju priliku za neophodne promene“ i napomenuo da ako dovoljno smanjimo emisije gasova, možda će klimatske promene ipak biti moguće zaustaviti.

„U novembru ove godine, na samitu u Glazgovu, možda ćemo imati poslednju priliku za neophodne korake. Ako klimatske promene i propadanje prirode posmatramo kao svetske bezbednosne pretnje, kakve zaista jesu, onda ćemo možda nešto i uspeti da uradimo“, rekao je Dejvid Atenboro.

Zemlje se sve više suočavaju sa porastom temperature i ekstremnim vremenskim prilikama, što primorava stanovništvo na migracije i jedni drugima pravimo konkurenciju i trošimo sve oskudnije resurse. Od 20 zemalja koje su rangirane kao najranjivije na porast temperatura, 12 je već u sukobu, rekli su zvaničnici.

„Savet bezbednosti UN ima zadatak da se suoči sa najtežim globalnim pretnjama, a upravo to predstavljaju klimatske promene. Pomažući ranjivim zemljama da se prilagode klimatskim promenama, zaštitićemo ne samo bogat biodiverzitet naše planete već i njen prosperitet i sigurnost“, istakao je Boris Džonson.

„Milioni najsiromašnijih ljudi na svetu već žive sa posledicama klimatskih promena, koje utiču na raseljavanje, uništavaju egzistenciju i vrše pritisak na zajednice da se nadmeću oko resursa i vode. Zato u nekim zemljama izbijaju lokalni sukobi koji mogu prerasti u nasilje i rat“, istakla je doktorka Kat Kramer, predsedavajuća organizacije "Christian Aid's climate policy".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">