Читај ми!

Huk vode koji podseća na Mokranjčeve note – zablistale Mokranjske stene

Mokranjske stene su jedinstven turistički potencijal negotinske opštine. Ovog vikenda su ponovo zablistale, jer su negotinski planinari i meštani sela Mokranje očistili prostor od komunalnog otpada i plastičnih flaša.

Sikolska reka, krčeći put do Timoka, obrazovala je fantastičan vodopad i jezero. Međutim, ljudski nemar je učinio svoje, tako da umesto da bude turistička atrakcija, vodopad je u senci komunalnog otpada. 

„Planinarsko društvo ima jednu svetu akciju, ekološku, da čisti. To da mi ne diramo, to nema ko. To ne radi komunalno, to nije zadužen niko, mi to radimo u okviru našeg planinarskog delovanja", izjavio je penzioner Nikola Plavšić.

Mokranjske stene su još u vreme SFRJ bile pravo mesto za okupljanje omladine, odnosno turista sa područja Negotinske Krajine, ali i širom tadašnje države.

Veoma često ove stene bile su prava destinacija za izlete, a nekada je jezero služilo i kao kupalište.

„Ljudi uživaju u prirodi, ovde je čist vazduh, netaknuta priroda, pogotovo sad u ovoj situaciji u vreme pandemije, ovde je zdravo, čisto, nezagadjeno, čista priroda“, kaže Živojin Niculović iz sela Mokranje.

Meštani kažu i da je njihov slavni sugrađanin Stevan Stojanović Mokranjac koristio vodopad kao dodatnu energiju u svom stvaralaštvu.

„Mokranjac je sigurno bio ovde u nekom svom vremenu, zato što je to tad bilo, ali suguran sam da nije bilo ovako, sa ovim flašama sa ovim ekološkim otpadom", rekao je Boban Đorđević iz planinskog društva „Deli Jovan“ iz Negotina.

Danas ovde nema turista, tek poneki kamperi dođu sa početkom proleća da čuju huk vode koja teče kao Mokranjčeva muzika.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара