Čitaj mi!

Gejts: Meso iz laboratorije treba potpuno da zameni životinjsko

Pandemija koronavirusa je barem na trenutak prestala da bude u žiži interesovanja Bila Gejtsa. Treći najbogatiji čovek na svetu prebacio je svoj fokus na promociju svoje nove knjige o klimatskim promenama, apelujući na čovečanstvo da se prebaci na veštačko, sintetički dobijeno meso kako bi spasilo planetu od gasova sa efektom staklene bašte.

Objavljena u utorak, How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need je nova knjiga osnivača Majkrosofta, a u jednom promotivnom intervjuu Gejts kaže da je jedan od načina smanjivanja nivoa metana prestanak konzumiranja mesa i njegova zamena sa naučnofantastičnim sintetičkim uzgojem u laboratoriji.

„Mislim da sve bogate zemlje treba da se potpuno prebace na sintetičku govedinu“, naveo je Gejts za časopis Teknolodži rivju (Technology Review).

„Možete da se naviknete na razliku u ukusu, a napraviće da bude još ukusnija. Vremenom bi to moglo da dovede do promene navika ljudi i zakona kojima bi se potpuno prebacila potražnja“, istakao je Gejts.

Ideja je da se smanji emisija metana, izuzetno moćnog gasa sa efektom staklene bašte koji proizvode preživari dok vare travu.

Hvaleći tehnološki napredak u poljoprivredi i bioinženjeringu, Gejts smatra da da ne postoji drugi način od potpunog eliminisanja stoke iz naše ishrane, iako je priznao da je to veoma težak put jer je veoma politički nepopularno reći ljudima da ne mogu više da jedu kravlje, ovčje i kozje meso.

Krava – prirodni reaktor za pretvaranje celuloze u protein

„Nepopularno“ je blagi opis ako se uzmu reakcije na njegov predlog, koje su se kretale od toga da Gejts treba „malo da oladi“ do onih koje ne mogu da se objave u medijima.

„Vi ćete jeste 3D štampano plastično meso, a ne on i njegovi prijatelji u Davosu“, naveo je jedan od kritičara na Tviteru, podsećajući da je Gejts takođe mesožder koji je više puta priznao da mu je hamburger omiljena hrana.

Osim toga, istina je da su preživari daleko efikasniji od bilo koje ljudske tehnologije u pretvaranju celuloze u protein.

„Ponudio sam Gejtsu da mu prodam potpuno funkcionalni samoreprodukujući reaktor za pretvaranje celuloze u protein za milion dolara i on je prihvatio. Sad samo treba da kupim kravu“, napisao je sarkastični šaljivdžija na društvenim mrežama.

broj komentara 20 pošalji komentar
(četvrtak, 29. apr 2021, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

Sonja

Slažem se ❤️

(sreda, 17. feb 2021, 18:34) - Ђурађ Ходочасник [neregistrovani]

Фантазмагорије

Наша планета пренасељена? Погледајте прво колики је постотак необрађеног (плодног) земљишта у односу на обрађени! По неком прорачуну неких научника, Земља би могла да прехрани и 100 милијарди људи без проблема. Видите само колико је парлога по Србији. Данас превладава хиперпродукција хране и свега осталог, а не мањак. Наравно да неки вешти трговци (као нп. Бил Гејтс) шире тезу о мањку, да би повећали цену својих производа. "Још мало па нестало!"

(sreda, 17. feb 2021, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

Još malo trovanja

Jesti manje mesa i smanjenje broja stanovnika na Zemlji je rešenje.I ovako jedemo zeleniš i druge namirnice koje nisu istog ukusa kao ranije.

(sreda, 17. feb 2021, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Месо из лабораторије

Ови хоће да униште и искорене сва говеда? Ако људи пређу на говеђе месо из лабораторије, говеда и остала стока више неће да буде потребна и пустиће их да нестану. Или ће неко да чува краве као кућне љубимце?
Од када се зна, људи чувају стоку и већину осталих животиња да би их на крају појели. Ако их не једемо, нису више потребни.

Нека велика завера вегана? Да ли они уопште користе нешто од животиња? Кожу? Или носе пластичне и гумене ципеле?

(sreda, 17. feb 2021, 17:21) - VeryVeomaMuch [neregistrovani]

Globalni problemi...

Svaka mu cast sto zeli da se bavi globalnim problemima, samo on vidi stanje bar 5 godina ispred nas jer ima pristup informacijama koje nam nisu dostupne. 2015e je rekao da nismo spremni na globalnu epidemiju...

(sreda, 17. feb 2021, 16:39) - Mislilac [neregistrovani]

Mišljenje

Da li postoji bilo šta na svetu u čega se Bil Gejts ne razume i za čega se ne pita???

(sreda, 17. feb 2021, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

Узгајаће он у лабораторији "зелену храну"

Сећате се научнофантастичног филма "Soylent green", који се кода нас приказивао под насловом "Зелена храна"? Снимљен 1973, познат је као један од најбољих дистопијских филмова Холивуда. Са Чарлтоном Хестоном, коме друштво му прави Едвард Џ. Робинсон у својој последњој улози. Елем, пренасељено човечанство побило је све биљке и животиње на Земљи и сада једе синтетичку "зелену храну" која се наводно прави од планктона. Истовремено, води се интензивна кампања за еутаназију међу милијардама сиромашних, који немају никакав разлог да живе. Само, планктон је такође уништен, што се од народа систематски крије, а "зелена храна" се прави рециклажом протеина добијених... пада вам на памет како?
Суштина: радња је смештена у 2022 годину! Гејтс има још годину дана да покрене пројекат...

(sreda, 17. feb 2021, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Imam rešenje gospodine Gejts

Jednostavno držite se oprobanog recepta i napravite kravlju verziju Covid-a tj. Cowid, pa kad farmerima postane neisplativo da nabavljaju lekove i vakcine odustaće od govedarstva

(sreda, 17. feb 2021, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Sjajna ideja

Sjajna ideja. Prestati sa ubijanjem životinja pod hitno!

(sreda, 17. feb 2021, 15:49) - anonymous [neregistrovani]

@Laboratorije ?

Jok, u šumi će da prave. Naravno, laboratorije.