Читај ми!

Zašto se seku šume čak i one pod zaštitom države

Srbija nema dovoljno šuma, a ono što ima ne čuva! Prema Prostornom planu trebalo bi da bude pošumljeno 41,4 odsto površina, a mi imamo manje od 30 odsto – utvrdio je državni revizor. Najlošija siutacija je u Vojvodini, gde je pošumljenost ispod sedam odsto, najmanja u Evropi.

Nekada je Bačka Palanka bila okružena šumama, a poslednjih godina stabla se seku na svim lokacijama, po mišljenju mnogih – prekomerno. Kada vide prizore iz Parka prirode "Tikvara", koji je pod zaštitom, sa Palančanima bi se složili svi. Seklo se i na Bageru, ali i u Specijalnom rezervatu prirode pod prvim stepenom zaštite "Bagremari", jednom od retkih mesta u Evropi i jedinom u Srbiji gde raste posebna vrsta kukurjaka.

"Oni su tamo bukvalno amputirali pluća Bačke Palanke. Građani su ogorčeni. Oni smatraju da je uništen identitet Bačke Palanke", ističe Goran Jatić iz Udruženja "Akvila".

 U "Vojvodinašumama", tvrde da je sve po zakonu, da nije isečeno više od 5 odsto šume, kao i da je seča jedini način da se šume obnavljaju.

"Oni treba da budu svesni da je ta šuma koja je sklonjena počela da se razgrađuje. Da se bukvalno raspada", rekao je Marko Marinković, izvršni direktor JP "Vojvodinašume".

Još jedna šuma u Bačkoj Palanci će nestati. Deo Polojske šume već je isečen i ovaj prizor daleko je od šumskog. Na njenom mestu zasađena je klonska topola. Pored nje i dalje se nalazi hrastova šuma stara preko 120 godina. Građane brine to što će i ova šuma možda da se poseče, a da bi se ponovo oformila biće joj potrebno preko 30 godina.

Građani protestuju i zbog seče i zato što će mnoge strogo zaštićene vrste ostati bez svog prirodnog staništa. Upozoravaju da sečom Srbija krši potpisane međunarodne konvencije, kao i Zakon o zaštiti životne sredine.

"Tu su mnoge ptice koje naseljavaju upravo tako stara i suva stabla. To su recimo ptice grabljivice poput orla belorepana, orla mišara. Takođe tu žive i mnoge ptice dupljašice, one koje prave gnezda u šupljinama stabla, tu su mnogi detlići", rekao je Stanislav Stanković, Udruženje "Akvila".

Spisak se nastavlja do raznih strogo zaštićenih insekata. U inspekciji kažu da zakoni nisu prekršeni i će biti ostavljena neka stabala, da bi se obezbedio biološki minimum. Nadležni tvrde da su sve institucije postupale su zakonu.

"Zakon o zaštiti prirode, kao i svaki zakon je manjkav. Ja tu mogu u nekim delovima da se složim. Slažem se da treba početi raspravu o izmenama i dopunama zakona. Koliko ja znam republičko ministarstvo u predstojećoj 2021. godini ima u vidu izmenu Zakona o zaštiti prirode", istakao je Nemanja Ivanović, načelnik Inspekcije za zaštitu prirode i ribljeg fonda.

I Državna revizorska institucija upozorava da je pošumljenost u Vojvodini ispod svakog minimuma, a u čak 14 opština ona je ispod 1 odsto.

"U poslednjih nekoliko godina je primećeno da je stepen pada u pošumljavanju bio preko 20 odsto", rekao je dr Duško Pejović, iz Državne revizorske institucije.

U "Vojvodinašumama" tvrde da je plan pošumljavanja nerealan i da ne može biti ispunjen, jer je veliki deo zemljišta u privatnom vlasništvu.

"Evo mi smo sada imali revizorsku instituciju koja je naložila da se preispita. Dakle, odgovornost će biti na ljudima koji se time bave. Mi ćemo to preispitati", istakao je Marko Marinković, izvršni direktor JP "Vojvodinašume".

"Vojvodinašume" će za svoje površine ispitati svaki hektar, da li je pošumljen, zašto nije pošumljen. Mi imamo te materijale spremne.

Dok se zakon ne promeni, ove slike biće moguće u celoj Srbiji, koja će nova pluća dobiti kada šume narastu. Poseban problem je bespravna seča, jer je analiza revizora pokazala da je u šumama kojima gazduju "Srbijašume" i "Vojvodinašume", evidentirano više od 87.500 kubnih metara bespravno posečenog drveta, a šteta iznosi više od 475 miliona dinara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво