Читај ми!

"Mobi Dik"- plutajuće ostrvo Vlasinskog jezera

Vlasinsko jezero najpoznatije je po plovećim tresetnim ostrvima, čija je ukupna površina oko 10 hektara. Nastala su tokom punjenja jezera, kada se sa dna podigao treset. Tokom godine turisti su mogli da posmatraju i pravu atrakciju, ostrvo Mobi Dik odvojilo se od obale i plutalo jezerom.

Desetak manjih i većih ostrva krasi Vlasinsko jezero, to su tresetne plutajuće galije. One su prirodni fenomen i zaštitni znak jezera. Većina ih je uz obalu. Jedno od većih ostrva, "Mobi Dik" koje se 2016. godine nasukalo uz obalu i došlo do plaže. Ponovo se pokrenulo tokom ove letnje sezone.

"Ostrvo 'Mobi Dik' površine je oko 2,5 hektara, karakteristično je po tome što na njemu rastu maljava breza, gorka detelina, mesožderka ili rosulja. Ono je zaštićeno", rekao je Radoš Kostadinović, čuvar prirode.

Jak vetar i visok vodostaj pokrenuli su ostrvo, a deo je ostao uz obalu. Maljava breza na ostrvu dostigla je visinu od deset metara.

"Iznenadilo me to što maljava breza ne raste toliko visoko kao sama breza na obali koja može da poraste i do 20 metara. Ona se zove i patuljasta breza, strogo je zaštićena u Srbiji, malog je rasta", istakao je Novica Stanković, rukovodilac službe "Čuvari prirode".

Vlasinsko jezero nastalo je pedesetih godina prošlog veka, tada je potopljena stara tresava. Sa dna jezera delovi su isplivali na površinu i stvorili ostrva.

Vremenom su neka razorena, veća privezana uz obalu. Nastanjuju ih i retke, ugrožene biljne i životinjske vrste.

Zato su i zaštićena, strogo je zabranjeno menjanje, smanjivanje oblika, i bilo kakva aktivnost na ostrvu. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво