Читај ми!

Šer mu pravi društvo dok se ne oporavi – „najusamljeniji slon na svetu“ konačno na pravom mestu

Slon Kavan upoznao je pop divu Šer u pakistanskom zoološkom vrtu, pre nego što je krenuo na put u novo prebivalište. U Kambodži će mu biti pruženi bolji uslovi za život, zahvaljujući, između ostalog, i naporima koje je uložila Šer.

Kavanov odlazak iz vrta u Pakistanu, usledio je posle višegodišnje kampanje aktivista koji se bore za prava životinja, uključujući američku pevačicu i glumicu Šer, koja je pomogla u organizaciji transporta. 

U javnosti je Kavan postao poznat kao „najusamljeniji slon na svetu", jer je bio jedini slon svoje vrste u Pakistanu.

Inače, početkom nedelje, uz muziku, poslastice i balone, prijatelji Kavana priredili su slonu oproštajnu zabavu u zoološkom vrtu u Islamabadu.

Kavan je azijski slon, koji 35 godina živeo u zoološkom vrtu u Islamabadu, a partnerku je izgubio 2012. godine. Sada ga čeka novi dom - utočište za divlje životinje u Sijem Repu površine 25.000 hektara na severozapadu Kambodže, gde će „stare dane" provesti sa ostalim slonovima.

Poznata pevačica, glumica i dobitnica Oskara Šer (74) nedavno je stigla u Pakistan i poslednjih nekoliko dana je provela u zoološkom vrtu u Islamabadu kako bi, kako je rekla, pružila moralnu podršku slonu.

Veterinari su mu ranije ove godine dijagnostikovali i prekomernu težinu i zdravstvene probleme koje višak kilograma nosi.

Zbog uslova u kojima je živeo i neprimerenog postupanja prema slonu, reagovala su brojna udruženja i aktivisti. U oštru kampanju putem društvenih mreža i medija uključila se i slavna Šer.

„Moje želje su se konačno ostvarile. Odbrojavali smo do ovog trenutka i sanjali o njemu toliko dugo. Konačno ćemo videti kako Kavan zauvek odlazi iz zoološkog vrta u Islamabadu", izjavila je Šer.

Slučaj slona Kavana i loši uslovi za život, doveli su do toga da je Viši sud u Pakistanu, ove godine naredio preseljenje svih životinja iz vrta i njegovo zatvaranje. Aktivisti su tokom kampanje, upozoravali i na opasnost po Kavanovo zdravlje od vrelih letnjih temperatura Islamabada. 

„Zahvaljujući Šer, a takođe i lokalnim pakistanskim aktivistima, Kavanova sudbina našla se na naslovnicama širom sveta i to je doprinelo olakšanju njegovog transporta", rekao je Martin Bauer, ispred grupe za zaštitu životinja „Four Paws International".

Stručnjaci su proveli sate „nagovarajući malo omamljenog Kavana" da im ne otežava prelazak u specijalno konstruisanu metalnu kutiju, a potom i u kamion, da bi na kraju stigao na aerodrom.

Šer je provela nekoliko dana u prestonici Pakistana i sastala se sa premijerom Imranom Kanom, koji joj je zahvalio na njenim naporima. 

Šer takođe planira da neko vreme provede i u Kambodži, kako bi uz slona bila i na početku boravka u njegovom novom domu.

„Njegovo premeštanje na mesto gde može da bude sa drugim slonovima svoje vrste ... zaista je pravi izbor. Biće nam drago da ga vidimo srećnog u Kambodži i nadamo se da će vrlo brzo pronaći partnerku", rekao je za AFP ministar za klimatske promene Malik Amin Aslam.

Predstavnici zoološkog vrta su negirali da je Kavan držan u lošim uslovima ili u lancima, tvrdeći da je umesto toga, životinja patila zbog gubitka partnerke.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво