Čitaj mi!

I slepi miševi se socijalno udaljavaju kada se razbole

Kao i neki insekti, i slepi miševi ili kako ih još nazivaju divlji vampiri se, kada su bolesni, udaljavaju od drugih jedinki populacije.

Kada se razbole, vampirski slepi miševi se dobrovoljno izoluju ili ih na to prisiljava njihova kolonija, usporavajući time širenje bolesti, navodi se u novim studijama koje su pratile ponašanje slepih miševa u prirodi.

Ovakvo ponašanje prvo je primećeno u laboratoriji. Ovakve promene u ponašanju mogu promeniti način na koji se patogene bakterije šire kroz populaciju, a stope prenosa mogu se značajno smanjiti kada zdrave jedinke izbegavaju bolesne.

Poznato je da se među nekim insektima bolesne jedinke samoizoluju, a razne druge vrste pokazuju promene u ponašanju kada se razbole, što rezultira povećanom letargijom.

Da bi videli kako su vampirski slepi miševi reagovali na bolest, američki istraživači u Belizeu uhvatili su 31 odraslu žensku slepog miša i simulirali bolest ubrizgavanjem endotoksina u polovinu ispitanih. Druga grupa miševa bila je kontrolna.

U međuvremenu je kontrolna grupa slepih miševa u istoj koloniji primala injekcije soli.

Tokom sledeća tri dana, istraživači su vratili slepe miševe nazad u njihovo šuplje drvo i pratili promene tokom vremena u asocijacijama među svih 16 „bolesnih“ slepih miševa i 15 kontrolnih slepih miševa u prirodnim uslovima.

U poređenju sa kontrolnim slepim miševima, „bolesni“ slepi miševi provodili su manje vremena sa drugima.

Tokom perioda lečenja, „bolesni“ slepi miševi su proveli 25 minuta manje družeći se sa partnerom.

Ove razlike su se smanjile posle perioda lečenja i kada su slepi miševi spavali ili se hranili izvan skloništa.

„Senzori su nam pružili neverovatan podatke kako se ponašanje ovih slepih miševa menjalo iz sata u sat, pa čak i iz minuta u minut tokom dana i noći, čak i dok su skriveni u mraku šupljeg drveta“, rekao je vodeći autor studije Simon Riperger sa Državnog univerziteta Ohajo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">