Читај ми!

Zašto plavoglavi šumski gušter tako često iz Vijetnama putuje za Evropu

Trećina od svih poznatih vrsta gmizavaca, prodaju se kao kućni ljubimci putem interneta. Zbog nedostatka trgovinskih propisa, ove životinje su podložne raznim vidovima eksploatacije, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci iz Kine i Tajlanda otkrili su da se veliki procenat svih poznatih vrsta gmizavaca prodaju kao kućni ljubimci - uključujući mnoge ugrožene vrste. 

Tu spadaju na primer tigrasti kameleon sa Sejšela, plavoglavi šumski gušter i pegava rtska kornjača - obe su klasifikovane kao ugrožene vrste.

Tim je uporedio onlajn evidenciju trgovine kućnim ljubimcima tokom poslednje dve decenije sa podacima iz dve međunarodne baze podataka o trgovini divljim životinjama.

Otkrili su da 79 odsto vrsta gmizavaca koje se prodaju ne podležu propisima Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama.

Prema istraživačima, nekontrolisana trgovina gmizavcima mogla bi da utiče na male populacije životinjskih vrsta, posebno ako se prenose preko granica.

„Gmizavci su postali popularni kućni ljubimci. Oni se dobro uklapaju u savremeni način života, posebno u urbanim sredinama. Zahtevaju malo održavanja, malo prostora i lako ih je zadržati čak i ako imate zauzet raspored i treba da putujete. Dostupni su, lako se mogu kupiti i očekujemo da se takav trend nastavi", rekla je dr Alis Hags sa kineske Akademije nauka.

U svojoj novoj studiji, dr Hags i kolege pretraživali su internet da bi prikupili informacije o onlajn trgovini gmizavcima iz 2000-2019. godine.

„Na osnovu informacija dobijenih sa 24.000 veb stranica na pet jezika, otkrili smo da se trguje sa preko 36 procenata vrsta gmizavaca - što ukupno čini skoro 4.000 vrsta", rekla je dr Hags.

Produbljivanje krize biodiverziteta 

Tim je takođe otkrio da 90 procenata vrsta gmizavaca kojima se trguje - dolazi iz njihovih prirodnih staništa, odnosno da se ne uzgajaju pa prodaju, kao što je to recimo primer sa psima.

„Ako ne uspemo da ublažimo posledice neregulisane trgovine, male i endemske vrste gmizavaca mogu biti sledeće žrtve aktuelne krize biodiverziteta", upozorava dr Hags. 

Istraživači su otkrili i da je teritorija Vijetnama glavni izvor nekih od ugroženijih vrsta kojima se trguje - dok su najveća potrošačka tržišta - u Evropi i Severnoj Americi.

Prema najnovijem godišnjem istraživanju Udruženja proizvođača hrane za kućne ljubimce, u Velikoj Britaniji su 2020. godine, 550.000 guštera, zmija i kornjača držani kao kućni ljubimci - u poređenju sa procenjenih devet miliona pasa i 7,5 miliona mačaka.

Studija iz 2017. godine, međutim, upozorila je da tri četvrtine egzotičnih gmizavaca koji se prodaju kao kućni ljubimci uginu u roku od godinu dana, jer ljudi ne znaju kako da se pravilno brinu o njima.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи