Читај ми!

Samo najbolji pobeđuju - kako kunići osvajaju pehare

Miloš Ilić iz Belosavaca kod Topole, i Marko Šundić iz Aranđelovca gaje kuniće. Ovaj hobi mogao bi da im obezbedi dobru zaradu, ipak oni su odlučili da se sa svojim ljubimcima takmiče i osvajaju pehare.

Aranđelovčanin Marko ima kuniće od malih nogu, ljubav prema ovim životinjama koje su slične zecu nasledio je od oca.

Iako je jako unosno prodavati njihovo meso koje je zdravo i ukusno, a popularne su i bunde od ovog krzna, Marko o svojih 25 ljubimaca brine kao o članovima porodice, oni uzvraćaju peharima koje osvajaju na državnim takmičenjima.

Ovaj hobi nije jeftin a oko životinja ima puno posla.

„Hrana se podrazumeva, čista detelina i lucerka suva, znači seno i čiste granule - to je njihova osnovna hrana. Uredno očišćen objekat, kavez u kome žive i uvek sveža voda", priča Marko Šundić, iz Aranđelovca.

I dok Marko gaji rasu havana šarac, u susednoj Topoli, Miloš sedam godina uzgaja rasu orijaš a brojne medalje i pehari nisu izostali ni kod ovog mladog odgajivača, kod njega je u posedu i pehar Balkanskog šampiona.

Marko kaže da su kriterijumi na takmičenjima zahtevni, i da samo najbolji pobeđuju.

„Kunić za takmičenje mora da ima stav, uši da drži pravo, krzno da bude gusto, ujednačeno međuboja tamna i donja boja tamna, da budu lepi kao ovi brat i sestra koji su pobedili, bili su prvi prošle godine na takmičenju u Kragujevcu", ispričao je Miloš Ilić, iz Belosavaca kod Topole.

Da ova životinja bude najbolja, presudna je dresura od rođenja, dobra ishrana i stav sa kojim se svaki kunić rađa, tome ne može da se nauči, a ovi momci su osnovali udruženje, i kažu da će svim uzgajivačima sitnih životinja rado pomoći.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво