Otkud peruanska jagoda u Majuru pored Šapca

Peruanska jagoda ili fizalis potiče iz Južne Amerike gde se gaji kao povrće. Spada u grupu najjačih antioksidanasa, ali je u našoj zemlji zbog zahtevne proizvodnje zastupljena na malim površinama. Između poezije i proze, na svom imanju je gaji Jelena Kujundžič iz Majura kod Šapca.

Peruanska jagoda voli sunce i vodu. Rasađuje se kao paprika. Slatko-kiseli plod je veličine lešnika, dok sjajna i glatka ljuska podseća na paradajiz. Zreli plodovi se ne beru već sakupljaju sa zemlje od kraja jula do prvih mrazeva. Svaka bobica ima zaštitini omotač.

„To je bila ljubav na prvi pogled, jer me peruanska jagoda ili fizalis, opčinila i izgledom i sastavom i svojim lekovitim svojstvima. Mnogo je teško odgajiti, u smislu da traži mnogo, mnogo živog rada, i ljubavi i obilaska svaki dan hoće da se zaliva. Ne prskam čak ni protiv korova, tako da sam non-stop plevila, i kad god dodjem i berem, plevim i uvek ima trave, prosto, nisam htela ničim da zagadim ili da poništim ta njena lekovita svojstva", kaže Jelena Kujundžić.

Peruanska jagoda jača imunitet, bogata je vitaminima Ce i Be, ima više kalijuma nego banana. Kilogram fizalisa na srpskom tržištu je oko 1.000 dinara.

„Nije baš lako naći u Srbiji potrošača koji je spreman toliko da plati. Ja sam se odlučila, zbog toga, da spakujem svoje voće u tegle tako što ću skuvati slatko. Kuva se samo dvadesetak minuta od momenta kada se stavi voće, tako da zadrži dosta svojih lekovitih svojstava", dodaje Jelena.
Od rada sa više od hiljadu strukova peruanske jagode Jelena Kujundžić se odmara uz poeziju i prozu. Član je Udruženja književnika Srbije, autorka pet knjiga i dobitnica nagrada za poeziju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара