Samo im je glečer falio – sneg i led prete italijanskom alpskom gradiću

Naseljena mesta koja su sa italijanske strane ispod Monblana i glečera u opasnosti se na to područje u naredna 72 sata sručiti oko 500.000 metara kubnih leda. I turisti i lokalno stanovništvo moraju da se sklone na bezbednu udaljenost.

Gradonačelnik Kurmajera, poznatog turističkog mesta odakle se svake godine TV Rai prenosi doček Nove godine, Stefano Miseroki naložio je u četvrtak evakuaciju stanovništva i turista, koji bi mogli biti na putu komada glecera koji se topi.

Prilazni putevi u dolini Aoste, su blokirani, kolovoze kontroliše policija, a na sajtu opštine Kurmajer objavljena je naredba o evakuaciji i zabrana kretanja putevima „do daljeg“.

Glečer je na 2.600 metara nadmorske visine, u Alpama na granici Italije i Francuske.

„Večni led“ se i ranijih godina topio, ali nikada kao ove, potvrđuju strucnjaci i kao uzrok navode „temperaturni šok“, brze promene temperature: hladno-vruće-hladno, što ubrzava topljenje leda.

Glečer je stalno pod kontrolom jer laboratorijski nalazi, kao i snimci sa visine pokazuju linije komada leda koji se odvaja od matičnog glečera.

Merenja su potvrdila da je „u laganom pokretu“ komad glečera veličine fudbalskog terena napunjen snegom do visine od 80 metara, a po zapremini je veličine Milanske katedrale.

Voda, odnsono reka koja se formira ispod glečera može poslužiti kao tobogan, ukazuju stručnjaci.

Ukoliko se topljenje nastavi, ovaj komad glečera mogao bi prouzrokovati ozbiljnu štetu.

Za sada se pomera polako, a ako se ubrza mogao bi da „poput zimskih lavina snega prevali i dug put“, upozorio je Valerio Segor, direktor javnih radova u gradiću Aosta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи