Nova stabla uz stoletne četinare Velikog parka u Kragujevcu

Veliki park je jedno od najprepoznatljivijih mesta u Kragujevcu – pluća grada, oaza zelenila i mira. Mesto susretanja i okupljanja mnogobrojnih generacija više od jednog veka, brižljivo se čuva i obnavlja.

Na mestu nekadašnjeg muzičkog paviljona, u centralnom delu parka, 1950. godine, postavljena je fontana. U središtu je bronzana skulptura ranjenika, a voda dolazi iz šest lavljih glava. Često na meti vandala, posle dužeg „sušnog perioda", ponovo žubori.

„Unutrašnjost fontane 'Ranjenik', je takođe ofarbana. Izgled, originalni izgled fontane je zadržan, tako da Kragujevčani u potpunosti mogu da uživaju“, naglašava Andreja Ilić iz Javno- komunalnog preduzeća „Šumadija“.

Jedna od najstarijih zelenih oaza u Srbiji, prostire se na deset hektara. Uređena je kao slobodna kompozicija, po modelu francuskih parkova.

Veliki ili Gornji park, otvoren je, ili kako se tada govorilo, predat građanima na uživanje 1898. godine. Pešačke staze se prostiru kroz sredinu parka, a oko njih su stoletna stabla lišćara i četinara.

Radi „ulepšavanja varoši“, posađeno je oko 1.000 stabala kestena, lipe, javora, bora, formirani ružičnjaci, postavljene klupe. I danas se, njegovoj lepoti, samo pridodaje.

„Sastavili smo neke forme ukrasnih četinara, ukrasnog šiblja, ukrasnih stabala, gde je akcenat bačen na crvenu šljivu zato što ima taj karakteristični crveni list i lepo se slaže sa zelenom okolinom“, navodi Biljana Tonić iz JKP „Šumadija“.

Svako staro stablo brižljivo se neguje, dodaju se i nove sadnice, koje će za desetak godina, formirati lep drvored i hlad.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 06. avg 2020, 12:50) - zoran Kragujevac [neregistrovani]

lepa prica

Vaša reportaža je bas lepa i drago mi je da se iz našeg grada prikazuju lepi dogadjaji.
Ne slažem se sa čitaocem koji kaže da ima i polomljenih grana jer to nije tačno.
Deo koji je namenjen za šetnju sa drugim sadržajima je uredjen i vidi se da se o parku baš brine.
nije sve za kritiku !

(sreda, 05. avg 2020, 22:47) - Zoran Beograd [neregistrovani]

Divni kragujevački park

Park je zaista divan i lepo što ste to zabeležili.
Često sam kod svojih prijatelja u tom gradu i to nam je omiljeno mesto za šetnju i odmor. ..
(sreda, 05. avg 2020, 22:41) - ana Kragujevac [neregistrovani]

Lepo

Gospodine, nije hvalospev - nego je tako.
Da ste skoro prošli Velikim parkom, videli bi da je konačno proradila fontana i posadjene nove cvetne aleje sa drvoredima.


(sreda, 05. avg 2020, 13:25) - anonymous [neregistrovani]

e sad

sve sto su ovi brizljivi cuvari parka uradili raspalo se nakon par meseci a nova stabla nisu sadjena godinama, grane otpale sa postojecih stabala se mesecima, neretko i godinama tu zadrzavaju dok ih ne uklone. I cemu sada ovakav hvalospev kada svaki Kragujevcanin zna koliko se u park ne ulaze?