Velike mačke obeležavaju svoj dan, tigrovi i dalje na ivici opstanka

Svetski dan tigrova obeležava se svakog 29. jula od 2010. godine, sa ciljem da se ukaže na stepen njihove ugroženosti. Statistika pokazuje da je broj tigrova, od početka 20. veka opao za čak 95 odsto.

Osnovni faktori ugrožavanja tigrova su lov, pošto na crnom tržištu i dalje postoji potražnja najpre za krznom tigrova, i uništavanje njihovih staništa, što kasnije dovodi i do fragmentirane populacije. 

Broj jedinski ove divlje životinje zadivljujuće lepote u dvadesetom veku je smanjen za neverovatnih 95 odsto, što pokazuje koliko je važno raditi na očuvanju tigrova.

Brojne međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine, među njima i Svetski fond za zaštitu prirode (WWF), na današnji dan, pozivaju sve da ima se pridruže u upoznavanju ove veličanstvene životinje, i da učestvuju u akvijama zaštite.

Cilj WWF je da se udvostruči broj divljih tigrova na više od 6.000 do 2022. godine, koja je inače kineska Godina tigra.

Dobre vesti su da je poslednjih godina primetan pad opadanja broja tigrova na međunarodnom nivou, zahvaljujući predanijim akcijama, ali kako u WWF upozoravaju, pred čovečanstvom je na tom polju još mnogo posla. 

Poslednjih godina rad na očuvanju i posvećenost raznih vlada zaustavio je pad globalnog broja tigra. Ali tu treba još puno posla.

Nekada je veći deo teritorije Azije bio naseljen velikim brojem tigrova. Danas drastično smanjena populacija naseljava izolovane šume i travnjake u 13 država.

Kao vrhunski predatori, tigrovi pomažu u očuvanju održivosti ekosistema. Bez dovoljno tigrova, biljojedi se mogu nekontrolisano razmnožavati i tako uticati na prirodnu ravnotežu.

Lokalni stanovništvo u regijama gde žive tigrovi, takođe zavise od zdravog prirodnog okruženja, imajući u vidu resurse vode i hrane, pa je jasno da velike mačke imaju veliki značaj i za održivo funkcionisanje ljudskih zajednica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво