Đerdap – gde je Dunav dubio planine i civilizacije nastajale

Područje Đerdapa Unesko je proglasio prvim geoparkom u Srbiji i upisao ga na svoju listu geoparkova – to znači da je jedinstveno, geografski celovito područje sa lokalitetima i pejzažem od međunarodnog geološkog značaja i izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem.

Nacionalni park Đerdap prostire se na oko 100 kilometara desne obale Dunava od Golupca do Karataša. Njegova ukupna površina je 93.000 hektara, od kojih je 63.000 zaštićena zona, što ga čini najvećim nacionalnim parkom u Srbiji.

Naseljava ga čak 170 vrsta ptica i 55 vrsta sisara. Kroz park vode staze različitih dužina, namenjene planinarima, ali i rekreativcima.

„Svako može da pronađe ono što mu odgovara. Da li će da šeta dvadeset minuta, trideset minuta, ili će da odvoji čitav dan, od pet, šest sati, da bi izašao, na primer, na Veliki Štrbac, najviši vrh Miroča, na 768 metara“, kaže Jelena Vujdić-Krečković iz Nacionalnog parka Đerdap.

Dunav je svojom snagom duboko isklesao snažne kamene planine Južnih Karpata, gde je, otkrivajući izuzetne lepote geonasleđa, ostavio iza sebe knjigu geološke evolucije Zemlje.

U Đerdapskoj klisuri, najdužoj u Evropi, Dunav je na svom putu kroz Srbiju najuži, najdublji i svakako najlepši. Ali, posetioce ovde očekuju i druge, skrivene lepote.

„Nakon toga mogu slobodno da obiđu Rajkovu pećinu, koja je najduža uređena pećina u Srbiji. Takođe i Valja prerast, kameni most, spomenik prirode, Beli izvorac, kompleks vodopada“, objašnjava Predrag Radaković, direktor TO Donji Milanovac.

Raskršće civilizacija

U Nacionalnom parku Đerdap prepliću se prirodne lepote, različite civilizacije i kulturno istorijski spomenici, poput Golubačkog grada i Trajanove table. Ovaj prostor dom je i lepenaca, stanovnika neolitskog naselja Lepenski vir.

„Đerdap je i zvanično jedno od najstarijih naseljenih područja na tlu Evrope i smatramo da smo mi, kao jedan segment tog kulturnog nasleđa doprineli da čitavo ovo područje bude što atraktivnije“, ističe Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora Lepenski vir.

Proglašenje Đerdapske klisure i njenog zaleđa, delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područje u Srbiji koje je upisano na listu globalne mreže geoparkova Uneska, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka.

Prvi geopark u Srbiji, prostire se na 1.330 kvadratnih kilometara, a nosilac aktivnosti u njemu biće Javno preduzeće Nacionalni park Đerdap.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи