Koronavirus preti da zbriše sa Zemlje gorile, orangutane i šimpanze

Stručnjaci upozoravaju da bi pandemija koronavirusa mogla da zbriše gorile, šimpanze i orangutane sa zemlje. Čovek svoje najbliže rođake, koji sa ljudskom vrstom dele 98 odsto DNK materijala, može da zarazi respiratornim infekcijama, pa samim tim i koronavirusom.

Čak i mikroorganizmi koji izazivaju blage simptome kod ljudi, u prošlosti su često izazivali smrt drugih primata, piše britanski Gardijan.

Činjenica da je kovid 19 bolest koja kod čoveka u nekim slučajevima može da se završi smrću navodi stručnjake na zaključak da bi bio opravdan strah da bi koronavirus mogao da zbriše populaciju velikih majmuna sa nekih teritorija, odnosno staništa. 

Koronavirus još nije potvrđen kod gorile ili bilo kog drugog velikog majmuna, pa se i dalje ne zna kakav je njegov uticaj na te životinje.  

Više vrsta majmuna već je ugroženo toliko da se nalaze na pragu istrebljenja zbog seče šuma i krivolova.

„Pandemija koronavirusa predstavlja ozbiljnu situaciju za ljude, naše zdravlje i ekonomije. Ali je isto tako potencijalno velika opasnost za majmune. Mnogo možemo da izgubimo kada su u pitanju oni koji su na granici istrebljenja“, istakao je Tomas Gilespi sa američkog Univerziteta Emori. 

Svesni ozbiljnosti situacije, radnici nacionalnog parka „Bvindi“ u Ugandi, gde živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i majmunima se ne približavaju.

Budući da je turizam u ovakvim parkovima tokom pandemije koronavirusa potpuno obustavljen, nestao je glavni izvor prihoda, a gorilama preti i veća opasnost od krivolova.

broj komentara 0 pošalji komentar