Konačno otkriveno kako koale piju vodu

Iako su tako omiljene i detaljno proučavane, biolozima je bila nepoznata suštinska navika koala – kako piju vodu. Zahvaljujući novom istraživanju i iznenađujućem videu, naučnici su konačno rešili ovu nepoznanicu.

U studiji, objavljenoj u časopisu Ethology, navedeno je 46 primera koala koje piju kišnicu sa debla drveća, nešto što ranije nije zabeleženo, jer nisu posmatrane njihove navike po kišnom vremenu.

„Dugo vremena smo mislili da koale uopšte nemaju potrebu da piju jer većinu vode koja im je potrebna za opstanak dobijaju iz lišća kojim se hrane“, navodi dr Valentina Mela, rukovodilac projekta Univerziteta u Sidneju. „Ali sada smo ih primetili kako ližu vodu sa kore drveća. Ovo značajno menja naše razumevanje kako koale dobijaju tečnost u divljini. Veoma je uzbudljivo“, dodaje naučnica.

Koalama je drveće i stanište, sklonište i izvor hrane. Iz lišća eukaliptusa dobijaju otprilike tri četvrtine potrebne količin vode, ali koriste i kišnicu sa kore drveća kako bi ostali hidrirani, čak i kada je u blizni dostupan neki drugi izvor vode.

Podaci koje je prikupila dr Mela dobijeni su od građana i nezavisnih ekologa, a nastali su između 2006. i 2019. godine, uglavnom u regionalnom parku prirode „Ju jangs“ u Viktoriji i Novom Južnom Velsu. Jedna koala je viđena kako, čak, više od pola sata pije kišnicu sa kore drveta.

Glavna implikacija studije koju je sprovela dr Mela jeste da je drveće od suštinskog značaja za opstanak koala, ali i redovni kišni periodi. Australija pak, trenutno prolazi kroz najduže sušno razdoblje, što znači da bi koalama bili potrebni dodatni izvori vode. Neke su čak prilazile i ljudima i pile iz flašica sa vodom. Mnogi ovakvi slučajevi su zabeleženi i objavljeni na društvenim mrežama. Međutim, oni samo još više naglašavaju stanje životne sredine, a ne govore o normalnom ponašanju ove životinjske vrste.

Doktorka Mela trenutno prikuplja sredstva kako bi nastavila sa svojim istraživanjima, ali i za postavljanje prskalica na drveću, tako da koale ostanu hidrirane i u vreme suše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво