Oblaci bombardovali argentinski grad – ledeni projektili veličine fudbalske lopte

Grad koji je padao u Argentini pre dve godine iznenadio je naučnike, koji su u nedavnoj studiji utvrdili da bi „projektili“ koji su padali mogli da budu najveći koji su do sada izmereni.

„Prosto neverovatno. Ovo su ekstremno velike dimenzije koje bi mogli da očekujete od grada“, kaže Metju Kumdžijan sa Pen stejt univerziteta u SAD.

Džinovski projektili bombardovali su argentinski grad Vilja Karlos Paz pre dve godine, ali su tek u nedavno okončanoj studiji podrobnije ispitani.

Procenjeno je da je najveći komad leda bio prečnika 23 centimetra.

Međutim, pošto rekorder nije sačuvan odnosno izmeren, već je njegova veličina procenjena na osnovu snimaka, ne može da bude zvanično proglašen za najveći koji je do sada izmeren.

Stručnjaci, ipak, imaju razloga za svoje tvrdnje, jer su projektile slične veličine zabeležili i izmerili stanovnici argentinskog grada.

Viktorija Drueta, koja se našla na ulici kada je oluja počela, pokupila je jedan od komada leda i izmerila dužinu od 18 centimetara, i to nakon pada zbog kojeg je izgubio na veličini.

Grad nastaje u kumulonimbusima sa jakom uzlaznom strujom, koja odvlači vodene kapi iz oblaka u više slojeve gde je temperatura niža. Kapi se tamo zalede i poprime oblik lopte, odnosno pretvaraju se u grad.

Zavisno od snage uzlazne struje kapi će se povećavati, odnosno na njih će se nakupljati još kapi, sve dok ne postanu preteške i kada uzlazna struja koja ih je ponela ne može više da ih održi njihovu masu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи