Beloglavi sup Luka, vazdušni detektiv

Beloglavi sup Luka, prvi u kanjonu Trešnjice, poneće satelitski odašiljač za praćenje. Luku su posle obeležavanja pre 10 dana pokušali da vrate u prirodno stanište, ali on još nije bio spreman da poleti.

Beloglavi sup lika pronađen je u blizini ušća reke Trešnjice u Drinu, 27. oktobra, prošle godine. Bio je u lošem stanju, iznemogao, pa je poslat u BeoZoo vrt na oporavak. Sada se samo čeka da poleti, a kad saznaćemo od našeg gosta Zorana Karića iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica. 

Da li se Luka ooravio i da li je spreman da poleti?

„Spreman je da poleti, oporavio se iako je bio tri, četiri meseca u kavezu, u jednom relativno malom prostoru, pa nije vežbao krila, ali mi procenjujemo da je zdrav. Dan kada smo pokušali da ga pustimo, bilo je jako loše vreme i kiša, pa mu se nije letelo. Sve je odloženo za neki lepši dan", rekao je Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, gostujući u jutarnjem programu RTS.

Luka je svoje ime dobio pre četiri meseca, kada ga je pored magistralnog puta pronašao meštanin Ljubovije. Šta predstavlja satelitska platforma koju će imati ptica?

„To je satelitski odašiljač koji se već 30 godina postavlja na ugrožene vrste, kako bi se one pratile. Već imamo nekoliko beloglavih supova koje pratimo, na Uvcu, to je standard koji se primenjuje svuda. Ptice se kreću u jatima, pa je važno da imate bar jednu u jatu koja ima odašiljač koji može da ukaže na neki problem ili opasnost. Lokalitet Trešnjica je najsevernija kolonija u kontinentu Evrope, jer je beloglavi sup vezan za staništa Mediterana. Luka će biti prvi beloglavi sup koji će poneti odašiljač na Trešnjici", istakao je Karić.

Zašto je ova životinjska vrsta značajna za prirodu?

„To je jedna od najznačajnijih vrsta bilo gde u svetu. Globalno, svuda u svetu je velika ekološka kriza, pre svega u Africi i Aziji. Od 15 vrsta, 13 je ugroženo i beloglavi supovi izumiru, pa je pad populacije u Aziji oko 96 odsto. Beloglavi supovi kao ptice koje čiste prirodu, lešinari, su brana prirode, da se očuva ekosistem, jer bujaju mikroorganizmi, koji razlažu meso uginulih životinja u prirodi i vrlo lako može da se desi da neka od zaraza pređe na druge životinje ili na ljude. Tada mogu da nastanu različite pandemije", zaključio je Zoran Karić.

Kakva je trenutno populacija na Uvcu, a kakva na Trešnjici?

„Mi tu imamo 265 parova na Uvcu, na Trešnjici imamo 35 parova. Pokušavamo da napravimo sve po planovima, sa aktivnim merama zaštite. Plan je vratiti supove na Staru planinu i da napravimo populaciju", rekao je Karić.

Koliko daleko mogu da lete ove ptice?

„Mogu da lete jako daleko, mlade ptice pogotovo, popnu se na visine od tri kilometra, Dobrila je otišla u Tursku. Prioritet je očuvanje biodiverziteta i krhkog ekosistema i njegovog balansa", istakao je Karić.

Kakve akcije ima Fondacija za zaštitu ptica grabljivica?

„Bavimo se mnogim stvarima, imamo centar za prihvat ptica grabljivica, pri Institutu za biološka istraživanja, imamo akciju i oko modro vrane, vrste koja se nalazi u okolini Beograda, imamo edukativnu akciju autorske fotografije, na kraju godine priređujemo izložbu i pravimo kalendar sa najboljim fotografijama. Sarađujemo sa svim zemljama u regionu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи