Zmajevi dolaze na svet bez parenja

Ženka komodo zmaja, inače najvećeg gmizavca iz reda guštera, po imenu Čarli iz Zoo-vrta Četanuga u Tenesiju donela je na svet tri mladunca bez parenja.

Čarli je provela određeno vreme u društvu zmaja po imenu Kadal, ali su se tri mlada mužjaka Oniks, Džasper i Flint izlegla zahvaljujući partenogenezi. To je fenomen koji je svojstven ženkama koje iz neoplođene jajne ćelije mogu razvijati embrion. Ovo je vrlo retka pojava među kičmenjacima: samo 70 vrsta, odnosno 0,1 posto, ima ovu sposobnost.

U zoo-vrtu su uradili DNK test koji je pokazao da je ženka komodo zmaja Čarli prava majka mladunaca.

Komodo zmajevi su tokom evolucije, osim polnog razmnožavanja, razvili i sposobnost partenogeneze, jer je izolovani prostor u divljini njihovo prirodno stanište. Veoma su agresivni kada osete prisustvo drugih bića.

Partenogeneza je proces oplodnje jajne ćelije zahvaljujući drugoj jajnoj ćeliji. Biološki proces stvaranja jajašca naziva se oogeneza i podrazumeva generisanje polarnog tela koje u sebi sadrži duplikat DNK jajne stanice, navodi Si-En-En.

„Obično se polarno telo smanjuje i nestane. Kod Čarli su polarna tela preuzela ulogu spermatozoida i pretvorila jajne ćelije u embrion“, navodi se u časopisu Sajentifik ameriken i dodaje da su prvi slučajevi partenogeneze komodo zmajeva prijavljeni 2006. godine.

Ženke komodo zmajeva nose VZ, a mužjaci ZZ hromozome. U procesu partenogeneze, majka može stvoriti samo VV jaja ili ZZ jaja. WW jaja nisu održiva, pa ostaju samo jaja sa ZZ hromozomima. Tako su mužjaci u zoološkom vrtu u Tenesiju došli na svet.

„Naše osoblje je oduševljeno što prisustvuje čudesnom prirodnom fenomenu. Opstanak komodo zmajeva je ugrožen, pa se nadamo da mladunci predstavljaju dobar primer budućnosti njihove vrste“, istakla je direktorka zoološkog vrta u Tenesiju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 11. mar 2020, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Nema parenja . . .

. . .samo zaledjavanje !