Ne treba praviti kompromise kada su zagađivači u pitanju

Na Sajmu energetike u Novom Sadu, u organizaciji Privredne komore Srbije, održan je naučni skup o perspektivama rešavanja ekoloških i energetskih pitanja. Glavni gost na skupu bio je jedan od naših najvećih naučnika iz oblasti proizvodnje baterija, bivši kancelar Nemačke za energetiku, profesor dr Dejan Ilić.

„Bitno je za moju zemlju, isto kao i za druge zemlje, da odredi jednog komesara za ta pitanja. Mene su u ime Nemačke pre desetak godina poslali u Evropsku uniju kao kancelara za ekologiju i energetiku. Imao sam vezu sa samim vrhom države i odrešene ruke sa visokim budžetom.

Jedan ili dva ministra, pa i više, teško mogu da se dogovore o tome gde treba da se usmere investicije i da se nađu rešenja. Mora se postaviti cilj, moraju se saslušati oni iz baze, mora se nastaviti realan program, sveobuhvatan bez parcijalnih rešenja. Reka mora da ima svoj tok i mesto gde se uliva, pa tako i zemlje koje to rade imaju uspeha“, kaže za RTS profesor Dejan Ilić.

Nas je zanimalo kako što pre u ovim uslovima postići neke rezultate i smanjiti emsiju štetnih gasova od saobraćaja.

„Jasno bih napravio prstenove oko Beograda, i do određenog prstena, jedan, dva ili tri dolazili bi automobili samo oni koji imaju najmanje moguće zagađenje. Znači automobili bi se ostavljali negde na periferiji sa normom tri, a oni koji imaju šest ili sedam ili elektromobili imali bi slobodnu vožnju do centra grada“, navodi profesor Ilić.

Na ovom skupu i informacija da pojedinici, i u teškim uslovima, bez donacija, razvijaju nove tehnlogije. Institut IEEG u Staroj Pazovi, posle prošlogodišnje premijere prvog srpskog punjača, napravio je čitavu paletu novih manjih kućnih punjača.

„Na sajmu ćemo izaći sa jednim punjačem od 44 kilovata koji je idealan za dva parking mesta i koji je idealan za hotele, a u pripremi još desetak punjača koji narednih meseci treba da se instaliraju u Beogradu i u drugim gradovima Srbije“, kaže Slavko Vujović, direktor IEEG Instituta iz Stare Pazove.

Opšti zaključak svih naučnika na ovom skupu jeste da treba hrabrije i brže vući poteze. Naročito ne treba praviti kompromise kada su zagađivači u pitanju. Treba što pre zabraniti uvoz "polovnjaka" sa standardom evro tri i odmah početi merenja izduvnih gasova na tehničkim pregledima. Jedino tako ćemo moći da u budućnosti dišemo lakše i zdravije, kažu stručnjaci.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво