Sićevačka klisura – Park prirode sa 3.000 vrsta biljaka i 13 tunela

Otvaranjem i poslednje deonice na Istočnom kraku Koridora 10, od Proseka do Crvene reke, zaobilazi se Sićevačka klisura, koja je ne retko bila mesto teških saobraćajnih nesreća. Sada će se, kako se veruje, o najvećoj našoj klisuri, pored Đerdapske, udaljenoj od centra Niša 14 kilometara, govoriti češće kao o Parku prirode specifične geomorfologije i biodiverziteta.

Put kroz Sićevačku klisuru koji vodi od Niša prema bugarskoj granici, prolazi kroz 13 tunela. Između njih - prizori koji ne ostavljaju ravnodušnima zaljubljenike u prirodu, istraživače, umetnike, ekstremne sportiste. Duga 16 kilometara, u jednom delu kanjon, dubine do 360 metara, parkom prirode proglašena je 2000. godine.

„Na teritoriji Srbije živi više od tri hiljade vrsta biljaka, a u Sićevačkoj klisuri 1200. Najpoznatije su Ramonda Natalija i Ramonda Serbika i žalfija kao mediteranska vrsta koja živi na ovim prostorima autohtona, a od životinja mogu da pomenem surog orla, sivog sokola i veliki broj različitih vrsta slepih miševa“, rekao je je Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Alpiniste i sportske speleologe privlače raznovrsni i brojni kraški oblici i visine, a dubina, vijugavost i brzaci Nišave ljubitelje sportova na vodi. Izazov je i za zaljubljenike u druge adrenalinske sportove.

„Takmičenja iz raftinga, orjentiringa, kajaka, paraglajdinga, praktičnog streljaštva, planinskog trčanja već se održavaju na međunarodnom nivou. Puno je stranaca, dolaze na takmičenja“, rekao je Vlasta Stanojević iz Safari kluba Niš.

Sićevačka klisura inspiracija je za umetnike od kada je 1905. slikarka Nadežda Petrović dovela grupu svojih prijatelja da se druže tu i slikaju.

A tu stoji i dalje i još proizvodi struju mala hidrocentrala puštena u rad 1908. godine, kada je osvetlila prvu kuću u Nišu.

Sićevačka klisura i dalje je neistražena. Obronci Svrljiških planina sa severa i Suve planine sa južne strane kriju neistražene pećine, pukotine, prolaze i ostatke iz paleollita i rimskog doba, kao i retke i zanimljive biljne i životinjske vrste i bogatu istoriju.

Vozačima, koji su do sada jedva čekali da izađu iz Sićevačke klisure, otvaranje nove trase auto-puta omogućiće da na drugačiji način obrate pažnju na klisuru i dožive je kao biser prirode, što i jeste.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво