Читај ми!

TRAME – Kada o kulturnom nasleđu učimo kroz igru

Da se kroz igru najlepše i najlakše uči o kulturnom nasleđu, dokazali su učesnici međunarodnog projekta TRAME, stvorivši društvenu igru „Never ending journey“ koja je posvećena putovanjima antičkih migranata. Igra nas vodi u avanture u kojima upoznajemo civilizacijske tekovine na prostoru nekada moćnog Rimskog carstva.

Kulturno nasleđe živi onda kada iskustvo prošlih civilizacija prenosimo na pokoljenja, tako da ta znanja budu shvatljiva i dostupna mladima putem neformalnog načina edukacije.

Baš to je bio jedan od ciljeva međunarodnog projekta TRAGOVI SEĆANjA - TRACCE DI MEMORIA - TRAME.

Ovaj projekat je kroz radionice i multidisciplinaran pristup srednjoškolcima približio kulturno nasleđe i tekovine antičkih migracija koje su, kao i ove danas, osim političkih donele i multikulturalne promene.

Tako su Rimljani otkrili malter baš zahvaljujući odlasku na istok, da bi kasnije ta znanja primenili prilikom izgradnje čuvenog Koloseuma.

Učesnici ovog projekta bile su izabrane srednje škole i institucije vezane za zaštitu kulturnog nasleđa, među kojima su osim Srbije učestvovale i Italija, Poljska, Mađarska i Turska.

Na Međunarodni dan obrazovanja (24. januara 2023. godine), u Centru za promociju nauke prezentovani su rezultati ovog projekta koji je podržan kroz program Erazmus+ Evropske unije, a jedan od njih je i TRAME priručnik za nastavnike i stručnjake u oblasti kulturnog nasleđa.

Najveće oduševljenje među prisutnom publikom izazvala je društvena igra „Never ending journey“, koju su osmislili đaci iz Srbije, Turske i Mađarske, a koji su učestvovali u Trame razmenama učenika.

Igra prati putešestvija antičkih migranata (slikar, skulptor, arhitekta, lekar, filozof, istoričar, trgovac, kovač...), njihove prelaske Alpa i Apenina, prelazak Sredozemnog mora...

Karakteri imaju misije i zadatke, dočaravajući sve nevolje migrantskog života, ali i pomoć stranaca, te naklonost sreće.

Mapa za igru, figurice i opisi karaktera, kompletno su urađeni kao kreativna rešenja srednjoškolaca, bazirana na znanju i naučnim činjenicama koje su pružili profesori i stručnjaci kulturnog nasleđa.

Događaj je organizovao Arheološki institut, uz podršku Škole za dizajn - partnera u projektu koji su predstavljali Republiku Srbiju.

Rukovodilac projekta u Srbiji je Jelena Anđelković Grašar iz Arheološkog instituta. 

Utisci TRAME putovanja, stečeno znanje i proces učenja opisani su u TRAME priručniku.

On je namenjen nastavnicima i stručnjacima iz oblasti kulturnog nasleđa, a za cilj ima da pokaže primenu interpretacije kulturne baštine u procesu učenja, najpre neformalnog obrazovanja, a onda i formalnog.

Priručnik je besplatan i dostupan na sajtu projekta:

https://trameproject.eu/trame-manual/

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара