Читај ми!

Prvi kvantni računar „na neutralne atome“ u rad pustio srpski fizičar

Srpski atomski fizičar, profesor doktor Vladan Vuletić, sa timom na Univerzitetu MIT u Bostonu pustio je u rad prvi kvantni računar koji koristi neutralne atome. Prelazak na kvantne računare mogao bi da predstavlja prekretnicu za napredak mnogih oblasti, jer mogu za nekoliko sekundi da obrade informacije za koje bi običnom računaru trebalo nekoliko hiljada godina.

Razvoj lekova i simulacija njihovog uticaja na organizam bez testiranja na ljudima, samo je jedna od oblasti gde će kvantni računar odmah imati svoju primenu zbog jedinstvenih  inovacija profesora Vuletića.

„Ono što čini ovaj računar, kvantni simulator posebnim i vrlo moćnim je to da se pre svakog računa može konfigurisati raspored atoma u dve dimenzije. To je kao kada biste na vašem klasičnom računaru pre svakog računa mogli mikroprocesor da dovedete u najoptimalnije stanje“, kaže prof. dr Vladan Vuletić, atomski fizičar.

Računar je fizički baziran u Bostonu i dostupan je za iznajmiljivanje preko Amazonove platforme tri puta sedmično. Koristiće ga pre ostalih, istraživači i naučnici, a profesor Vuletić sa svojim timom nastavlja da unapređuje njegove karakteristike.

„Potencijalno takav kvantni kompjuter bi bio vrlo moćan. Mogao bi da pomogne u dizajnu novih lekova, da se novi lekovi efikasnije isprobavaju, da predskaže vreme i klimatske promene, isto bi pomogao u logistici i transportu da snizi troškove“, objašnjava profesor Vuletić.

Tehnološki giganti, vrhunski univerziteti i vlade ulažu milijarde u istraživanje i razvoj ove tehnologije. Na našim univerzitetima se prate svetski trendovi u oblasti kvantne informatike, ali samo na teorijskom nivou.

„Pojavljuje se određeni pomak koji obećava da kvantni računari čak i u trenutnom stupnju razvoja mogu da budu vrlo značajni u ovoj oblasti. Vrlo smo ponosni što jedan naš čovek razvija jedan vrhunski kvantni računar koji ima za sada možda i najbolju funkcionalnost u poređenju sa drugim sistemima“, istakao je atomski fizičar Vladimir Arsoski, profesor ETF-a. 

Kao član upravnog odobra Fonda za nauku Srbije, profesor Vuletić aktivno učestvuje u afirmaciji nauke kod nas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво