Čitaj mi!

Kako će Srbija u svemir - zajedno sa bivšim jugoslovenskim republikama

Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada duže od jedne decenije razvija svemirski program, i u saradnji sa inostranim partnerima, šalje satelite u svemir.

Stručnjaci Komiteta usko sarađuju sa kolegama iz Indije, od 2019, koja ove godine slavi 75 godina nezavisnosti, među kojima su najeminentniji stručnjaci i inženjeri. 

„Mi smo u okviru obeležavanja Dana nezavisnosti uključeni u program lansiranja 75 satelita studentskih satelita", rekao je predsednik Upravnog odbora Komiteta Dušan Radosavljević, i dodao da su prošle godine u okviru iste saradnje lansirana tri mala satelita u orbitu.

Četvrti satelit koji je poklon u znak prijateljstva dve zemlje i biće lansiran do kraja godine.Radosavljević dodaje da je Komitet iz Srbije kolegama iz Indije u okviru saradnje dao i obrazovni program, da je objavljeno više naučnih zajedničkih radova, kao i da su plasirani određeni proizvodi i usluge.

Sarađuju i sa SAD, Tunisom, Rusijom, Ganom, Italijom, Mađarskom, svim državama koje imaju neki vid svemirskog inženjeringa, pa i sa državama regiona, navodi Radosavljević.

„Udruživanje bivših jugoslovenskih republika se desilo pre oko mesec dana, svi smo radili, moramo da sarađujemo, previše smo mali, pogotovo u ovakvim stvarima je onda naš region dovoljno velik i onda sve to ima smisla. Puno se radilo, imamo rezultate koji nisu mali. Dogovorili smo se da zarad buduće saradnje, podelimo sva naša postignuća, to smo i uradili, i da ne gubimo vreme", izjavio je Radosavljević.

S tim u vezi, objasnio je da za najavljeno lansiranje četvrtog satelita u saradnji sa Indijcima (indijsko-srpski) zatraženo da to bude zapravo - satelit Indije i Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope, što je prihvaćeno, i region tako do kraja godina zajedniči „odlazi u svemir".

„Ja mislim da je to jedan lep početak saradnje i jedan poklon Srbije za ceo region", kaže Radosavljević i dodaje da je važno da ljudi što pre osete benefit od razvoja svemirske tegnologije, počev od domaćih stručnjaka koji bi radili u sopstvenoj zemlji.

Obrazovanje kao važan početak cele priče 

Najavljuje i programe i takmičenja gde će moći da učestvuju i stručnjaci i građani. Komitet već sarađuje sa osnovnim i srednjim školama, a zainteresovanost dece je ogromna.

Radosavljević očekuje da će se u skorijoj budućnosti desiti, kada je o studijama reč, i akreditacija posebnih studija za svemirski inženjering.

Sve što radimo, radimo za opšte dobro, radimo programe o kvalitetu vode, zaštiti životne sredine, rekao je i naglasio da bi država mogla da pomogne u obrazovnom smislu i da takmičenja iz ove oblasti budu redovno organizovana. 

Radosavljević je zaključio da bi, kada je reč o nacionalnoj strategiji, koja je definisana u Komitetu još pre desetak godina, a koja je realna za naše društvo, bilo dobro da se sa predstavnicima države razgovara o dosadašnjim rezultatima i planovima za budućnost, od čega, kako je rekao Komitet uopšte nije daleko.