Читај ми!

Izbegavajte da se žalite na bolove lekarima koji završavaju noćno dežurstvo

Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja, verovatnoća da će lekar prepisati lekove protiv bolova na kraju duge noćne smene mnogo je manja nego kada tek dođe na posao. Istraživači zaključuju da to ukazuje na niži nivo empatije prema bolu pacijenata kada se i sami lekari osećaju iscrpljeno.

Autori studije koja je pokazala da lekari na kraju celodnevnog dežurstva pokazuju manje empatije, pozivaju bolnice da prave raspored rada zdravstvenih radnika tako da na njihove odluke što manje utiče umor.

Istraživači pretpostavljaju da bi čak i samo upoznavanje lekara o potencijalnoj pristrasnosti na kraju njihove smene moglo biti od pomoći. Takođe, jasnije smernice za propisivanje lekova protiv bolova mogle bi biti od koristi, kako bi se obezbedilo da pacijenti dobiju zadovoljavajući tretman.

„Naš zaključak je da je rad u noćnoj smeni važan i ranije nepriznat izvor pristrasnosti u upravljanju bolom, verovatno zbog narušene percepcije bola“, kaže psiholog Anat Peri, sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

„Čak i kod medicinskih stručnjaka, koji nastoje da pruže najbolju negu svojim pacijentima, zabeleženi su negativni efekti noćnog rada“, napominje psiholog.

U studiju je bio uključen 31 lekar koji je tek stigao na posao, i 36 onih koji su završavali 26-časovnu smenu. Svim ispitanicima su dati izmišljeni scenariji u kojima se detaljno opisuje stanje pacijentkinje sa glavoboljom i pacijenta sa bolovima u leđima.

Oni lekari koji su završavali smenu, ocenili su bol pacijenata kao manje intenzivan i mnogo ređe su se odlučivali da prepišu analgetike za ublažavanje bolova u ovim hipotetičkim scenarijima. Čini se da umor igra ulogu u određivanju toga koliko neko drugi pati, a samim tim i vrstu lečenja koja mu je potrebna.

Studija je takođe uključila analizu istorije bolesti 13.482 pacijenta u Sjedinjenim Državama i Izraelu, prikupljenih u periodu od sedam godina. U svim skupovima podataka, verovatnoća da će lekari prepisivati lekove protiv bolova tokom noćne smene manja je za 20 do 30 procenata.

„Činjenica da je razlika u prepisivanju analgetika na osnovu opštih smernica Svetske zdravstvene organizacije veća tokom noćnih smena, navodi na zaključak da se oni manje prepisuju tokom noćnih smena, a ne prekomerno tokom dana“, navodi pedijatar pulmolog dr David Gozal sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Misuriju.

Pristrasnost je uočena i posle kontrole nivoa prijavljenog bola, demografskih osobina pacijenata i lekara, vrste pritužbi i varijacija u odeljenjima za hitne slučajeve, kažu istraživači koji stoje iza studije.

Primećeno je i da na pristrasnost u davanju analgetika utiču još neki parametri, uključujući rasu i pol, i pacijenta i lekara.

„Ovi rezultati naglašavaju potrebu da se reši ova pristrasnost razvojem i primenom strukturisanijih smernica za upravljanje bolom i edukacijom lekara o ovoj pristrasnosti“, zaključuje dr Gozal.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се