Читај ми!

Poznavanje nauke je potrebno ako želimo pravilno da lakiramo nokte ili koristimo gel lak – evo o čemu je reč

Ne morate biti stručnjak da biste lakirali nokte, ali taj posao treba prepustiti profesionalcima, a nauka otkriva zašto. Kada je u pitanju nanošenje običnog laka, bitno je znati pravu tehniku kako bi se, usled hemijskih procesa koji se dešavaju, lak naneo pravilno i kako bi ostao postojan. Kada govorimo o gelu ili gel laku, nepravilno nanošenje ili uklanjanje mogu imati ozbinjne posledice. Zato smo pitali stručnjaka da nam objasni šta se dešava pri nanošenju i sušenju, kako bismo zadovoljili i estetski i zdravstveni kriterijum lakiranja noktiju.

Nekada se koristio gel lak, u smislu faza koje se stavljaju. Posebno se stavljao gel lak, a posebno gel. Oni su različitih konzistencija, boja, načina nanošenja, itd. Za gel lak se prvobitno stavljao prajmer, pa baza, gel lak (boja) i završni sjaj.

Sada, kada neko hoće gel, on više ne dobija gel u boji nego samo jedan gelast sloj posle baze. A boja se dobija iz gel laka. Tako da klasične tehnike gela više nema jer su ljudi shvatili da je to nepotrebno - teško se skida, a gelovi su postali toliko ojačani i tvrdi da tupe alat. Sama priprema nokta se promenila.

Priprema

Svaki nokat, pre bilo kakvog nanošenja gel ili običnog laka, treba da se odmasti od sapuna i drugih nečistoća (ostataka kreme, laka, itd.). Zato treba zaturpijati blago nokat po nokatnoj ploči, kako bi se zamatirala mehanički. Smeša acetona i alkohola ne može sama da skine tu masnoću. Ako se gel stavlja na masnu površinu, može da se skine.

„Potrebno je da akril ima podlogu na koju će da se veže i zato podloga mora biti odmašćena i neravna, da bi mogao da se uhvati za nju. Alkohol od 96% i čist aceton (bez dodataka) treba pomešati u srazmeri 50:50 i time natopiti tupfer, pa preći preko nokta, a nakon tog odmašćivanja istom smešom treba poprskati nokte. Pošto su oni rastvarači i rastvore sve čestice koje bi bile rizične“, kaže Ivana Ilinčić, terapeut za lepotu, jedna od Steiner London Academy licenciranih.

Princip rađenja gela i gel laka je isti, osim što se jedan suši u UV lampi, a drugi pomoću vazduha. Princip njihovog vezivanja za nokatnu ploču je suštinski isti - odmašćena, blago matirana nokatna ploča. Jer gel prilikom vezivanja baš i ne prepoznaje da li je nokat ispoliran ili mastan - i u mehaničkom i u hemijskom smilu.

„Njemu je samo potrebno nešto za šta može lepo da se zakači. Kada se obični lakovi suše, uz pomoć vazduha, moramo sačekati sloj po sloj da polako isparava supstanca. Običan lak se ne može nasilno sušiti fenom, mlaćenjem, klimom, ispod hladne vode i drugim načinima. To ne suši kvalitetno lak. On se suši i isparava kroz donje slojeve“, kaže Ivana.

Ona tvrdi da, pre svega, treba uraditi dobar manikir. Bilo kakva neravnina ili zanoktica, kao i nepravilno nanešen sloj laka su potencijalna pretnja da se on odlepi.

„Ako smo nakon lakiranja zakačili lakom zanokticu, velika je verovatnoća da će ispod ostati vazduh i da će taj deo lakše da se odvoji od nokta. Zanoktice su prirodno masne jer se u njima zadržavaju sapun, kreme i druge nečistoće“, objašnjava Ivana.

Tehnika nanošenja

Za gel lak, posle urađenog manikira - skraćenih noktiju, očišćenih kanalića, isečenih zanoktica i odmašćivanja, stavlja se prajmer (ili ne, u zavisnosti od brenda gela).

„Ja ne koristim prajmer jer koristim miks acetona i alkohola. Uloga prajmera je dehidratacija. Ljudi moraju da znaju da svaka hemikalija ima svoju zamenu, kada pričamo o štetnim sastojcima gela ili bilo čega. Npr. farba bez amonijaka takođe će imati zamenu ekvivalentnu amonijaku. Ljudi ne treba da se mnogo zavaravaju da postoje prirodni gelovi“, kaže Ivana.

Svaki lak mora da se nanosi tapkanjem na nokat i razvlačenjem, a ne klasičnim mackanjem i mazanjem. Dakle, lak se ne prevlači pravom linijom od kraja ka vrhu nokta, to je nepravilno.

„Tim brzim pokretima se zatvara vaduh koji se ne vidi jer su mikročestice koje ostanu ispod i podignu se. Otuda balončići nekada na laku. Ta supstanca koju mažemo mora da se priljubljuje za podlogu da bi se uhvatila za neravnine i da bi što manje tog međuprostora i kiseonika ostalo između. Uvek se moraju zatvarati ivice“, objašnjava ona.

Faktički, pravimo jednu čauru. Tek kada se ona napravi, uradili smo dobar posao. Baza se suši u UV lampi koja stvrdnjava te molekule gel laka ili gela uz pomoć polimerizacije svetlosti, grupišu se blizu i postaju jaki. Zato ponekad dolazi do povlačenja gela ili klizanja i zato se u lampu ubacuje jedan po jedan nokat.

Čitava nauka 

Ubacivajući jedan po jedan nokat u lampu, svetlost sabija te molekule i čini ih čvrstim. U letnjem periodu to ume da peče zbog temperature jer nije isto kada takav lak mažemo na 16 i na 35 stepeni.

„Dešava se ta polimerizacija svetlosti, negde je taj bol polumehanički, a pola hemijski. Šta nas peče? Ćelije nokta su prugaste i sastoje se od mrtvih ćelija keratina - vlaknastog proteina. Pošto su molekuli gela okrugli, a ćelije su prugaste, pa se pri njihovom grupisanju i stvrdnjavanju desi da vuku pruge i to stvara bol usled toplote i pomeranja“, kaže Ivana.

Boja se nanosi u dva sloja, u što manje pokreta. Ivice moraju biti dobro zatvorene. Prvi sloj je teško naneti na nokat jer je gušći nego baza pa se povlači. Drugim slojem se lepo zatvarju ivice da se ne bi nešto podvuklo tu, kao popravna ruka. Ivice su udarna površina i svaki sloj (i običan lak) mora da se prevuče preko. Nakon top kouta (završnog sloja), gotovo je. Nekada se on odmašćivao, danas ne mora, i u hemijskom smislu je jači i duže ostaje.

„Sada se praktikuju tehnike skidanja svega toga sa nokta tako što se ne ide do nokatne ploče već do baze, da bi nokat uvek rastao zdrav. Nekada su se nokti besomučno turpijali, ali ljudi su srećom shvatili da je to bespotrebna prirprema. Da je suva procedura manikira najbolja. Koliko je nokat zdrav, toliko možemo da ga tretiramo“, zaključuje Ivana.

Ivana napominje da je sterilizacija pribora obavezna. Korišćenje rukavica je obavezno pri ribanju kuće. Ako vam se desilo da vam se zamatiraju gel nokti koje ste uradili da budu sjajni, to može biti jedan od razloga. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво