Читај ми!

Danas je najduži dan u godini i počinje leto – astronom objašnjava šta se dešava na nebu

Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počelo je danas u 11 časova i 13 minuta, a završiće se u petak, 23. septembra u tri sata i tri minuta. Leto će ove godine trajati 93 dana, 15 sati i 43 minuta.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Na dan početka leta noć je najkraća, a obdanica najduža – trajaće 15 sati i 36 minuta.

Zvezdar i popularizator astronomije Branko Simonović objasnio je šta se danas, zapravo, dešava na nebu.

„Kada govorimo o promeni godišnjih doba sa aspekta astronomije, to je pre svega igra geometrije. U nekom strogom smislu to je jedan prost broj, a u nekom opisnom, intuitivnijem smislu, to je stvar koju možemo da interpretiramo kroz međusobni položaj Sunca i Zemlje u odnosu na ravan po kojoj se Zemlja kreće oko Sunca“, napominje Simonović.

Zabune najčešće nastaju kada ljudi misle da se osa okretanja Zemlje oko Sunca vrti zajedno sa Zemljom. Međutim, Zemljina osa rotacije je uvek usmerena u jednu tačku na nebu – severni nebeski pol, blizu koga je zvezda Severnjača, i ona tokom vremena održava taj položaj, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

„Tokom tog kretanja oko Sunca, Zemlja biva različito osunčana“, dodaje Simonović i na modelu globusa objašnjava šta se dešava na nebu.

Na dan početka leta noć je najkraća, a obdanica najduža – trajaće 15 sati i 35 minuta. Međutim, napominje astronom, tu ima jedna zanimljiva stvar, jer kada se u astronomiji govori o početku i kraju dana, ima se u vidu trenutak kada Sunce svojim gornjim delom dodirne horizont, bilo kada zalazi, bilo kada izlazi.

„Iz iskustva znamo da mrak ne nastupa onog trenutka kada zađe Sunce. Tada nastupa prvo građanski sumrak, nautički, potom astronomski, a tek zatim mrkla noć. U tom slučaju, ako uzmemo proizvoljno nama će dan danas trajati nešto više od 20 časova, a noć nešto više od tri“, napominje Branko Simonović.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво