Čitaj mi!

Kako je erupcija vulkana u Tongi oborila rekord

Prema podacima koje su naučnici upoređivali, erupcija vulkana u Tongi, koja se dogodila u januaru ove godine, bila je najjača u poslednjih 140 godina.

Najveća prethodna erupcija bila je erupcija vulkana Krakatau koja se dogodila 1883. godine, naveli su naučnici.

Erupcija vulkana u Tongi bila je „rekordna atmosferska eksplozija" i potvrđena je kao najveća eksplozija ikada zabeležena u atmosferi savremenim instrumentima.

Reč je o daleko većoj erupciji u odnosu na bilo koji vulkanski događaj u 20. veku, koja je jača od bilo kog oslobađanja energije, poput, na primer, onog prilikom testova atomske bombe, sprovedenih posle Drugog svetskog rata.

Ova procena objavljena je u dva naučna rada u časopisu Sajens, gde se nudi pregled relevantnih podataka.

Smatra se da je erupcija Krakataua, koja je bila katastrofalni događaj u Indoneziji, odnela više od 30.000 života.

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai 15. januara u južnom Pacifiku rezultirala je sa manje smrtnih slučajeva, iako je izazvala velike cunamije.

„Erupcija u Tongi je bila zaista događaj globalnog značaja, baš kao što je bio i Krakatau, ali sada imamo sve ove geofizičke sisteme za posmatranje i oni su zabeležili nešto što je zaista bilo bez presedana u savremenim podacima", kaže dr Robin Matoza sa Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari za Bi-Bi-Si koji je jedan od auora naučnih članaka.