Читај ми!

Neočekivano otkriće ispod Notr Dama zadivilo arheologe, čeka se identifikacija pronađenog tela

Arheološka iskopavanja ispod katedrale Notr Dam otkrila su izuzetno blago koje čine statue, skulpture, grobnice i delovi paravana koji datiraju iz 13. veka.

Neočekivani nalaz uključuje nekoliko drevnih grobnica iz srednjeg veka i olovni sarkofag zakopan pod crkvom koja je uništena u požaru. Francuski stručnjaci opisali su otkriće kao „izvanredno".

Očekuje se da sarkofag bude otvoren i poslat na institut za forenziku, prenosi phys.org.

Forenzički stručnjaci i naučnici će zatim otvoriti sarkofag i proučiti njegov sadržaj, kako bi identifikovali pol skeleta i ranije zdravstveno stanje, rekao je arheolog Kristof Benije, dodajući da bi se mogla koristiti tehnologija datiranja ugljenikom. 

„To bogatstvo smo otkrili na samo 10–15 centimetara ispod podnih ploča. Bilo je potpuno neočekivano. Bilo je izuzetnih delova koji dokumentuju istoriju spomenika", izjavio je Benije, koji je bio na čelu naučnog tima za iskopavanje.

„Bio je to emotivan trenutak. Odjednom smo imali nekoliko stotina vrednih komada – od malih fragmenata do velikih blokova uključujući izvajane ruke, stopala, lica, arhitektonske ukrase i biljke. Neki komadi su još uvek bili u boji", dodao je dr Benije.

Otkriće je delo Francuskog nacionalnog arheološkog instituta, čiji je bio pozvan da izvrši „preventivno kopanje" ispod dela poda katedrale između februara i aprila pre nego što je izgrađena skela visoka tridesetak metara i teška 600 tona za rekonstrukciju tornja.

Jedan od najneobičnijih komada je netaknuta skulptura glave čoveka, za koju se veruje da predstavlja Isusa, isklesana od kamena. Tu je još jedan blok od krovnog pokrivača, za koji se veruje da potiče iz 13. veka.

Nakon što je u aprilu 2019. požar zahvatio katedralu staru 850 godina, jedan od najposećenijih spomenika u Parizu, skoro uništivši čitavo zdanje, predsednik Emanuel Makron obećao je da će je ponovo izgraditi i otvoriti za pet godina.

Iskopavanje je takođe otkrilo i mrežu zazidanih cevi za grejanje, postavljenih ispod poda u 19. veku.

Stručnjaci veruju da olovni sarkofag možda sadrži telo visokog crkvenog zvaničnika i da verovatno datira iz 14. veka. Kamera umetnuta u kovčeg otkrila je ostatke biljaka ispod glave pokojnika, pored kose i delove tkanine, ali nije bilo pločice koja bi identifikovala pokojnika.

Dalja ispitivanja će biti sprovedena, uključujući i DNK testove.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво