Читај ми!

Древне гробнице откривене у париској катедрали Нотр Дам током рестаурације

Неколико гробница и оловни саркофаг који вероватно датира из 14. века открили су археолози у париској катедрали Нотр Дам током радова на рестаурацији, саопштило је француско Министарство културе.

Током припремних радова за обнову торња катедрале Нотр Дам која је тешко оштећена у пожару 2019. године, откривена је некропола „изванредног научног значаја“ на централном месту где трансепт прелази преко наоса, саопштено је из Министарства културе.

Међу гробницама је био и „потпуно очуван саркофаг у облику људског тела направљен од олова“, додаје се у саопштењу.

Ковчег је можда био направљен за „вишег достојанственика“ и вероватно датира с почетка 14. века након изградње катедрале.

Поред гробница, елементи осликаних скулптура пронађени су непосредно испод садашњег нивоа пода катедрале, а идентификовани су као делови оригиналног кровног паравана из 13. века – архитектонског елемента који одваја простор олтара од наоса.

Други делови структуре, уништени почетком 18. века, откривени су током рестаурације Нотр Дама средином 19. века и већ су изложени у Музеју Лувр.

Француски истраживачи извршили су најновија археолошка ископавања пре него што су постављене скеле за обнову торња.

Археолошка истраживања ће бити продужена до 25. марта, саопштено је из Министарства културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво