Читај ми!

Drevni grad Inka se ne zove Maču Pikču, utvrdili istoričari

Više od sto godina, jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu, Maču Pikču, prema nedavno objavljenoj naučnoj studiji u časopisu „Ñawpa Pacha: Journal of the Andean Studies”, poznato je pod pogrešnim imenom.

Древни град Инка се не зове Мачу Пикчу, утврдили историчари Древни град Инка се не зове Мачу Пикчу, утврдили историчари

Sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na 2.350 metara nadmorske visine, zvao se Huajna Pikču (Huayna Picchu) navodi se u izveštaju tima naučnika, prenosi Si-En-En.

Huajna u prevodu znači „nov ili mlad“, dok Pikču znači „planinski vrh“ na jeziku domorodačkog Kečua naroda, navodi Emili Din, profesorka antropologije na Univerzitetu Južna Juta, koja nije bila uključena u ovu studiju. Maču znači „stari“, pa smo ga čitav vek zvali Stari planinski vrh, dodaje ona.

Prema autoru izveštaja, Brajanu Baueru, profesoru antropologije na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, veruje se da je naselje Inka izgrađeno oko 1420. godine, kao imanje za kraljevsku porodicu koja je živela u Kusku, glavnom gradu carstva Inka.

Kada su Španci kasnije osvojili Inke, Huajna Pikču je napušten, navodi se u izveštaju. Vekovima je bio skriven duboko u planinama Anda sve dok ga američki istraživač Hajram Bingam nije ponovo otkrio 1911. godine.

Izgubljen u prevodu

U svojim terenskim beleškama, Bingam je odlučio da drevni grad nazove Maču Pikču, na osnovu informacija koje mu je dao njegov vodič Melčor Arteaga, seljak koji je živeo u toj oblasti, napominje Bauer.

Tokom istraživanja Maču Pikčua, Bauer je pronašao dokaze da je ime grada bilo sasvim drugačije. Autor izveštaja, Donato Amado Gonzales, istoričar pri Ministarstvu kulture Perua, nezavisno od njega je otkrio isti obrazac, pa su odlučili da se udruže i zajedno otkriju pravo ime.

Istraživači su počeli tako što su najpre pogledali Bingamove beleške, gde stoji da nije siguran u ime ruševina kada ih je prvi put posetio. Zatim su Bauer i Amado Gonzales pregledali karte i atlase štampane pre i posle Bingamove posete.

Jedan od dokumenata koji ih je najviše iznenadio bio je izveštaj iz 1588. godine u kojem se navodi da starosedeoci regiona Vilkabamba razmišljaju o povratku u Huajna Pikču, navodi Bauer.

Uopšte ne iznenađuje što je došlo do ovakve greške, smatra profesorka Din, jer mnogi arheolozi nisu uložili baš mnogo truda u istraživanje imena mesta i nisu u potpunosti razumeli kečuanski jezik.

„Šire gledano, ovo otkriće dovodi u pitanje popularnu priču da je Hajram Bingam otkrio Maču Pikču“, napominje profesorka. Očigledno su meštani znali za lokaciju mnogo pre njegovog dolaska.

Pogrešno ime će verovatno ostati

Uprkos otkriću prvobitnog i pravog imena grada Inka, ovo svetski poznato arheološko nalazište verovatno će i dalje ostati Maču Pikču, smatra Bauer.

„Ne nameravamo da predložimo promenu imena pošto je Maču Pikču poznat širom sveta“, dodaje arheolog.

Ime Maču Pikču je takođe objavljeno u hiljadama knjiga, članaka, reklama i pravnih dokumenata, napominje profesorka Din.

Narod Perua i vlada su prihvatili novo ime, ipak to će biti samo zanimljiv podatak o poznatom nalazištu, ali dosadašnji naziv neće biti menjan.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво