Читај ми!

I dinosaurusi su pre 150 miliona godina kašljali, kijali i imali groznicu

Naučnici su u svojim istraživanjima fosila utvrdili da su respiratorne infekcije imali i dinosaurusi, mjoš pre 150 miliona godina. Fosil „Doli“ na kome su rađena istraživanja imao je sve te simptome.

Da respiratorne infekcije nisu moderne zdravstvene pojave, istakli su istraživači, koji su našli dokaz, proučavajući dinosauruse.

Paleontolozi su to otkrili na fosilizovanim kostima diplodocida,  biljojeda koji su u periodu Jure šetali zemljom.

Doktor Keri Vudraf, direktor paleontologije u Muzeju "Great Plains Dinosaur" u Montani, na fosilnim ostacima dinosaurusa „Doli", koji je otkriven pre više od 30 godina, našao je neobične dokaze respiratornih infekcija.

„Pogledao sam mnogo pršljenova sauropoda i video sam neke čudne stvari, ali nikada ništa poput ovih struktura", rekao je Vudraf. Zapanjen onim što je otkrio, Vudraf je na društvenim mrežama pozvao sve koji bi mogli da pomognu istraživanju svojim znanjem.

Odgovor je bio skoro trenutan. Brojni naučnici - koji su se pridružili istraživanju - rekli su da koštane izrasline liče na izbočine koje mogu biti uzrokovane respiratornim infekcijama kod modernih ptica.

Detaljni rezultati skenera vratnih kostiju potkrepili su sumnju. Neobične promene na vazdušnim delovima vratnih kostiju na respiratornom sistemu dinosaurusa, ukazuje na promene nastale kao odgovor na infekcije respiratornih sistema.

"Dinosaurusi, uključujući džinovske sauropode, disali su sistemom vazduha nalik ptičijem, gde vazduh prolazi kroz pluća, i sisteme vazdušnih vrećica koji su prodrli u okosnicu. Novo otkriće pokazuje oštećenja na jednom od pršljenova kičme, koje se vide kod ptica koje su imale upalu vazdušnih vrećica. Ptice sa ovakvim upalam za posledicu imaju natečen vrat, opštu letargiju, kašalj", istaklao je Majkl Benton, profesor za kučmenjake na Univerzitetu u Bristolu.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи