Читај ми!

Na plaži u Velsu otkriveni su otisci stopala dinosaurusa stari 200 miliona godina

Veruje se da je otiske otkrivene na plaži u Velsu napravio dinosaurus pre više od 200 miliona godina, kažu stručnjaci.

Paleontolozi iz londonskog Prirodnjačkog muzeja rekli su da se smatra da otisci stopala, koji datiraju iz perioda trijasa, pripadaju vrlo ranom rođaku sauropoda.

„Znamo da su rani sauropodi živeli u Britaniji u to vreme, pošto su kosti Kamelotije, veoma ranog sauropoda, pronađene u Somersetu u stenama iz istog perioda", kaže dr Suzan Mejdment, paleontolog u muzeju koji je bio uključen u istraživanja, navodi se u saopštenju u kojem su objavljeni nalazi.

Doktorki Mejdment i njenom kolegi, profesoru Polu Baretu, paleontolog amater je prvobitno poslao slike tragova na plaži u Penartu 2020. U početku su bili skeptični prema nalazima.

„Dobijamo mnogo upita od strane javnosti o stvarima koje bi mogle da budu važni otisci, ali brojne su geološke karakteristike koje se lako mogu zameniti sa njima", rekla je Mejdment.

Istraživanje francuskog tima otkrilo je da tragovi imaju i otiske prstiju, dajući naučnicima dovoljno dokaza da zaključe da su tragovi u stvari zaista pravi otisci dinosaurusa.

Dvoje naučnika otišlo je na lice mesta da detaljnije analiziraju tragove i obave merenja.
„Otisci koje smo videli u Penartu ravnomerno su raspoređeni i sugerišu da ih je životinja napravila dok je hodala. Videli smo i ivice, gde je tlo podignuto uvis. Ove strukture su karakteristične za aktivno kretanje kroz meko tlo", rekao je Baret u saopštenju.

Njihovi nalazi bi takođe mogli da otkriju informacije o načinu ponašanja dinosaurusa, kao što su način na koji su hodali i kretali se u grupama.

„Ovi tipovi tragova nisu uobičajeni širom sveta, tako da verujemo da će novi pronalazak biti zanimljiv dodatak našem znanju o životinjama trijasa u Velikoj Britaniji. Zapis o trijaskim dinosaurusima u ovoj zemlji je prilično mali, tako da sve što možemo da pronađemo iz tog perioda dodaje po kockicu na našu sliku onoga što se dešavalo u to vreme", rekao je Baret.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво