Da li igranje kompjuterskih igara pomaže boljem funkcionisanju mozga

Kako pobonjšati rad mozga, kako što lakše i brže učiti te savladavati nove i nove prepreke koje nam se u životu javljaju, samo su neka od pitanja na koja naučnici pokušavaju da pronađu odgovore.

Ljudska čežnja da sve uradimo brže i lakše vodi nas ka tome da pronalazimo različite treninge ili vežbe za naše bolje mentalno funkcionisanje.

Tako se neretko, u časopisima ,pojavljuju predlozi za različite kompjuterske igrice , koje ukoliko redovno igramo , poboljšavaju naše kognitivne sposobnosti. Svake godine u svetu, kreiraju se nove igre a ta industrija zarađuje milijarde dolara godišnje . Sve što je pitanje ljudskog zdravlja , tako i mentalnog ,podleže razmatranju i proveri. Testovi koji su do sada rađeni obuhvatali su samo pojedinačne slučajeve ili manje grupe ljudi. Zato su psiholozi prišli drugačijem i temeljnijem ispitivanju.

Grupa naučnika, psihologa radila je istraživanje koje je obuhvatilo 1000 učesnika. Radili su različite igre i testove i to u periodu od 5 godina.

Tokom ispitivanja praćena je njihova pažnja, memorija, sposobnost zaključivanja i planiranja.

Istraživanje je pokazalo da zapravo ne postoji veza između različitih vežbi za mozak i kognitivnih sposobnosti. Prema rečima autora, ovaj rad treba da doprinese boljem sagledavanju kognitivnih sposobnosti kod ljudi, bez obzira na njihovu dob. Rezultati rada objavljeni su u čuvenom " Časopisu eksperimentalne psihologije."

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво