Читај ми!

Novom metodom DNK analize potvrđeno ko je praunuk Bika Koji Sedi

Uzorak DNK iz kose legendarnog indijanskog poglavice Bika Koji Sedi, omogućio je naučnicima da potvrde da je muškarac iz Južne Dakote njegov praunuk. Ovo je prvi slučaj da je DNK davno umrle osobe korišćen da se dokaže porodična veza sa istorijskom ličnošću.

Uzorak kose Bika Koji Sedi pomogao je naučnicima da potvrde da je čovek iz Južne Dakote praunuk slavnog indijanskog vođe iz 19. veka koristeći novu metodu za analizu porodične linije sa fragmentima DNK davno umrlih ljudi, piše Gardijan.

Istraživači su u naveli da je uzorak DNK uzet iz pramena kose Bika Koji Sedi koji je umro 1890. godine, a koja je bila pohranjena u Institutu Smitsonijan u Vašingtonu. Na osnovu ovih uzoraka uspeli su da potvrde porodičnu vezu između indijanskog poglavice i 73-godišnjaka Ernija LaPointa, stanovnika Lida u Južnoj Dakoti.

„Ovo istraživanje je još jedan način da dokažem srodničku vezu sa svojim slavnim pradedom. Ljudi dovode u pitanje našu vezu sa našim pretkom otkad znam za sebe. Oni će verovatno sumnjati i u ove razultate“, rekao je LaPoint koji ima još tri sestre. 

Pošto je ovo prvi put da je analiziran DNK davno umrle osobe, naučnici očekuju da će to otvoriti mogućnost da se slično uradi i sa drugim istorijskim ličnostima čiji se genetski uzorak može uzeti iz kose, zuba ili kostiju.

Novu metodu razvili su naučnici predvođeni Eskeom Vilerslevom, direktorom Geogenetičkog centra Lundbek fondacije pri Univerzitetu u Kembidžu.

Istraživačima je trebalo 14 godina da otkriju način kako da izdvoje upotrebljiv uzorak DNK iz kose, koja je bila delimično razložena jer je bila smeštena u depou na sobnoj temperaturi, pre nego što su je nadležni iz Instituta Smitsonijan predali LaPointu i njegovim sestrama 2007. godine.

Profesor Vilerslev je čitao u časopisu o ovome i obratio se LaPointu.

Nova metoda koju su naučnici primenili zasnivala se na onome što je poznato kao autozomna DNK u genetskim fragmentima uzetim iz kose. Tradicionalna analiza se obavlja na specifičnoj DNK u ipsilon hromozomu koji se prenosi po muškoj liniji ili specifičnoj DNK u mitohondrijama koje se prenose sa majke na decu. Autozomna DNK ne zavisi od pola pretka.

„Postojale su metode, ali za njih su bili potrebni mnogo veći uzorci DNK ili su dozvoljavale da se utvrdi stepen srodstva samo do unuka. Uz našu novu metodu moguće je utvrditi dalje porodične odnose koristeći male količine DNK“, objašnjava Vilerslev.

Bik Koji Sedi, čije ime na jeziku plemena Lakota glasi Tatanka Jotanka, ujedinio je plemena Sijuksa sa prostora severnoameričkih Velikih ravnica protiv belih doseljenika koji su zauzimali zemlju indijanskih plemena i američkih vojnih snaga koje su pokušavale da proteraju Indijance sa svoje teritorije.

Predvodio je indijanske ratnike koji su zbrisali savezne trupe predvođene Džordžom Kasterom u bici kod Litl Bighorna 1876. godine u današnjoj američkoj državi Montani.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи