Читај ми!

Izložba o razvoju redngenske tehnologije – Od Tesle i Pupina do danas

U Muzeju nauke i tehnike do 30. novebra otvorena je izložba „Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – Od Tesle i Pupina do danas“. Ova postavka predstavlja istorijski razvoj i primenu rendgenske tehnologije u medicini od otkrića rendgenskih zraka do danas, sa posebnim naglaskom na doprinosima koje su u oblasti rendgenologije ostvarili srpski naučnici Nikola Tesla i Mihajlo Pupin.

Izložba Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas otvorena je u Muzeju nauke i tehnike u Galeriji 51. Kako navodi autorka izložbe, Jelena Jovanović Simić, želja je bila da se naglasi da smo kao narod, ali i kao država na ovom polju dali značajne doprinose i uspevali da pratimo tokove razvoja medicine.

„S obzirom na to da su i Tesla i Pupin bili Srbi koji su stvarali u Americi, mi ipak njihove doprinose na polju razvoja i primene rendgenske tehnologije, svrstavamo u naše naučno nasleđe, tako da osim što ćemo objasniti šta su Tesla i Pupin konkretno izmislili i na koji način su doprineli poboljšanju korišćenja rendgenske tehnologije, predstavićemo istoriju razvoja i primene rendgenske tehnologije u Srbiji“, objašnjava autorka izložbe.

Važno je napomenuti da i na polju industrije imamo čime da se pohvalimo, jer je fabrika „Jugorendgen“, koja je bila deo Elektronske industrije Niš, bila jedina na Balkanu koja je proizvodila rendgenske uređaje. Danas, takođe imamo fabriku koja proizvodi digitalne aparate, fabrika „Vizaris“, dodaje Jelena Jovanović Simić.

Dve mini video-igre inspirisane Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom takođe su deo izložbe, a svi posetioci moći će da ih odigraju i na zabavan i edukativan način saznaju detalje o radu srpskih naučnika u oblasti Iks-zraka. Obe video-igre nastale su u okviru Obrazovnog centra Nordeus haba, dela Nordeus fondacije, koji se bavi edukacijom u oblasti razvoja igara kroz onlajn program "Game Design Bootcamp".

„Mi smo zaista srećni što smo pozvani da se uključimo u ovu izložbu i ovo je bila izuzetna prilika da na delu pokažemo kako igre mogu da spajaju obrazovanje i zabavu. Nordeus fondacija je sa takvim ciljem i napravljena. Pokrenuta je da pomogne mladim ljudima da ako i postanu naučnici, ne odu u Ameriku da tamo razvijaju nove tehnologije, već ovde u Srbiji ostaju i stvaraju“, naglašava Miloš Đuričanin iz Nordeus fondacije.

Dragan Kuburović, gejm developer, bio je član tima "4Gear studia" koji je napravio video-igru Naučnikove odaje – put otkrića. Gostujući u Jutarnjem programu, Miloš navodi da je njegovom timu koji su činili Ivan Ljujić, Ljubica Marinković i Marija Bogdanović trebalo tri i po meseca da urade igru.

Igra je namenjena posetiocima izložbe koji žele dublje da razumeju izume, njihove delove i način na koji funkcionišu. Uživaće i svi oni koji vole nauku, praktične eksperimente i planiraju da se usmere ka tehničkim naukama, matematici, mehanici ili programiranju.

Oko tim liderke i gejm dizajnerke Tatjane Gadže osnovan je "Omaya" tim. Ona je uz pomoć Alekse Petrovića gejm developera, Andrije Vasiljevića artiste, Marine Perović animatorke, Teodore Zanoškar dva-de artistkinje, razvila igru Misterije Iks-zraka, dva-de platformer žanra.

Avanturistička igra sa elementima misterije i istraživanja sastoji se od tri nivoa po uzoru na tri naučnika koji se bave istraživanjem rendgenskih zraka: Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Vilhema Konrada Rendgena.

Igra na zabavan način približava doba i atmosferu u kojoj su naučnici živeli. Mlađi igrači naučiće šta je potrebno da se napravi rendgenski snimak, a stariji ljubitelji igara saznaće nešto novo o otkriću početka radiologije, kao što će imati priliku da se se upoznaju sa ulogom naših naučnika u usavršavanju tehnologije rendgenskih zraka.

Kreiranju igara prethodilo je istraživanje istorijske građe, prikazivanje istorijskih podataka su relevantni i predstavljeni su kroz fiktivne događaje i doživljaje.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи