Читај ми!

Od crvenih čizmica do neolitskih peći – nova otkrića na Vitkovačkom polju

Na Vitkovačkom polju nadomak Aleksandrovca, gde je avgusta 2019. pronađena do sada najveća statueta vinčanske kulture Vita, visoka 54 centimetra i stara oko sedam hiljada godina, nastavljena su zaštitna arheološka istraživanja.

Sa indicijama da se na lokalitetu na kom je pronađena Vita nalazi praistorijsko domaćinstvo, ove jeseni počela su arheološka iskopavanja.

Najveća do sada otkrivena statueta vinčanske kulture Vita, pronađena u avgustu 2019. godine, restaurirana je i predstavljena u Aleksandrovcu.

Nova otkrića upućuju na to da se ipak radi o kompleksu neolitskih peći.

„Vide se ostaci poda sa jakom susptrukcijom od keramičkog materijala tako da nam je zadatak da je rekonstruišemo u prvobitnom izgledu. Znači čisteći taj deo oko peći, da uhvatimo njenu prvobitnu poziciju i da definišemo njenu prvobitnu namenu", objašnjava Aca Đorđević, arheolog iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Pored ognjišta, pronađen je veoma značajan arheološki materijal.

„Interesantni nalazi nikad ne manjkaju, tako da smo pronašli još petnaestak fragmenata drugih velikih figurina čiji su ostali delovi ko zna gde, ali i nekoliko interesantnih. Jedna od tih malih figurina, nažalost bez glave, iako je mala i visoka svega šest centimetara, jako nam je interesantna. To je tip figurine koji do sada nismo poznavali koja je bojena i crvenom i zelenom bojom", kaže dr Adam Crnobrnja, arheolog beogradskog Narodnog muzeja i vođa projekta.

Doroti, kako su radno nazvali figurinu zbog crvenih čizmica prema, prvoj proceni, datira iz 4800. godine pre nove ere.

„Samo se još jednom potvrdilo koliko je arheološki lokalitet Vitkovačko polje važan i interesantan. Taj potencijal je samo potvrđen tim sjajnim nalazom i zapravo mi sada širimo priču i dobijamo širi kontekst oko tog nalaza, odnosno dobijamo sad konkretne celine i smeštamo sve u jednu veliku arheološku priču", izjavio je Marin Bugar, arheolog iz Narodnog muzeja u Kruševcu.

A kraj vitkovačke priče koja je velika enigma za arheologe, netipična za vinčansku kulturu,  još se ne nazire. Mnogo je pitanja i dalje bez odgovorâ koje bi trebalo da daju neka buduća istraživanja i iskopavanja.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво