Da li je naše arheološko blago nezaštićeno

Tragom jednog snimka na društvenim mrežama koji pokazuje da je vredno arheološko blago neobezbeđeno, pošla je ekipa Beogradske hronike.

Kada kažemo arheološko blago većina nas pomisli na basnoslovno skupe predmete. Međutim, vrednost starina ne meri se novcem.

„Ja bih samo spomenuo pečate, njihova materijalna vrednost je mala, ali naučno velika zato što smo mi našli nekoliko pečata Cara Justinijana, što je potvrda o vezi Caričinog grada sa Konstantinopoljem, odnosno kako mi znamo Carigradom“, kaže arheolog i rukovodlac istraživanja dr Vujadin Ivanišević.

Prema njegovim rečima, to je najveći problem u srpskoj arheologiji, jer predmete koji se prodaju za male pare gubimo, a sa njima odlazi i čitav niz podataka značajan za našu istoriografiju.

A koji je put arheoloških iskopina od mesta gde su pronađene do sigurnog skladišta ili muzejske postavke? Arheolozi kažu da postoji propisana procedura prema kojoj najkasnije godinu dana pošto je pronađen, predmet mora da se nađe na bezbednom mestu.

„Postoji mogućnost da se dodatnim ugovorom i sporazumom između institucije koja je vodila arheološka istraživanja i teritorijalno nadležnog muzeja predvidi da i neki duži vremenski period predmeti mogu ostati na obradi nakon čega moraju da budu finalno deponovani u teritorijalno nadležnom muzeju, što je u ovom slučaju Narodni muzej Leskovac“, objasnio je dr Adam Crnobrnja.

Jedno od mesta gde se čuvaju vredne arheološke iskopine je i Beogradska tvrđava. Prostor je pre izvesnog vremena bio na meti, kako se pretpostavlja, beskućnika.

Snimak koji se pojavio na Jutjubu prikazao je kosti životinjskog porekla u kutijama. Bile su neprikladno smeštene i neobezbeđene. Prema rečima nadležnih iz Arheološkog instituta, koji su zaduženi za bezbednost ovog depoa, situacija je promenjena.

„Sve što je arheološki nalaz i što su arheološki predmeti se čuva u institucijama koje su za to zadužene. Pošto se prostorije nalaze u parku, kao i sama zgrada projekta za Beogradsku tvrđavu koja se nalazi u Donjem gradu Tvrđave i zahvaljujući JP Beogradska tvrđava mi smo dobili privremene depoe“, naglasila je Vesna Bikić, arheolog.

Nažalost, ekipa RTS-a od nadležnih nije dobila dozvolu da uđe u skladište i uveri se na licu mesta da su arheološke iskopine potpuno bezbedne.

Preostaje nam da verujemo u stručnost i profesionalnu odgovornost ljudi koji su zaduženi da čuvaju i nacionalno i naučno blago.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво