Читај ми!

Solarna sonda skoro dotakla Sunce u najbržem preletu do sad

Solarni orbiter „Parker“ Američke svemirske agencije koji je put Sunca krenuo 2018. godine, postavio je dva rekorda u jednom danu. Postao je letelica koja je najbliže prišla našoj zvezdi i leteo je brzinom koju nije uspela da dostigne nijeda svemirsak letelica do sad.

Jedna od najambicioznijih misija u istoriji čovekovog istraživanja svemira Nasina solarna sonda „Parker“ 29. aprila je skoro okrznula Sunce, odnosno prošla je tek nešto više od 10 miliona kilometara od njegove površine. Kada se najviše približila, jurila je brzinom od oko 150 kilometara u sekundi u odnosu na Sunce, odnosno letela je brže od bilo koje svemirske letelice do sada.

Primera radi, „Parker“ je leteo brzionom od oko 0,05 odsto brzine svetlosti, a pri ovoj brzini bi uspeo da napravi krug oko Zemlje za četiri i po minuta ili bi za 40 minuta stigao od Zemlje do Meseca.

Međutim „Parkerova" misija još uvek nije završena. Prolazak sonde pored Sunca tek je osmi od planirana 24 prolaska do kraja misije 2025. godine. Pre svakog prolaska sonda provo dolazi do Venere kako bi pomoću njene gravitacije ušla u orbitu i prišla što bliže Suncu.

U najbližem prolasku pored Sunca sonda bi trebalo da se približi na nešto manje od sedam miliona kilometara, što je oko šest puta bliže nego što je uspela sonda „Helios“ koja se srušila 2018. godine.

Uprvo zbog blizine Sunca brzina sonde se povećava, a najveća bi trebalo da bude oko 200 kilometara u sekundi.

Solarna sonda „Parker“ meri magnetna polja i prati protok energije unutar Sunca. Podaci koje ona sakupi trebalo bi da pomognu stručnjacima da shvate kako naša zvezda izbacuje energetske čestice koje čine solarni vetar, kao i da reše misteriju zašto je površinski sloj Sunca topliji od unutrašnjih slojeva.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво