Читај ми!

Dve i po milijarde tiranosaurusa je hodalo Zemljom

Naučnici su prvi put napravili procenu koliko tiranosaurusa je tokom istorije hodalo našom planetom.

Broj do kog su došli je pomalo neverovatan – 2,5 milijardi tiranosaurusa je živelo tokom 2,4 miliona godina postojanja te vrste.

Studija, objavljena u časopisu Sajens (Science), mogla bi da pomogne u daljim proučavanjima i modelovanjima.

„Sjajno je što smo mogli da odredimo broj. Neki ljudi su me pitali koliko je naša procena slična ili različita od drugih. Odgovor je da ne znam, jer drugih procena do sada nije bilo“, objašnjava Čarls Maršal, direktor Muzeja paleontologije na Univerzitetu Kalifornija.

Odnos telesne mase i gustine naseljenosti

Tim stručnjaka nije mogao da koristi ograničene fosilne tragove i izveštaje da bi procenio ukupnu populaciju, pa su koristili Damutov zakon.

Po njemu se procena dobija odnosom između gustine naseljenosti i veličine, odnosno težine.

Koristi se u populacionoj ekologiji i uopšteno podrazumeva da što su životinje veće imaju manju gustinu naseljenosti na određenoj teritoriji.

Stručnjaci su onda uračunali prosečnu telesnu masu tiranosaurusa i uzeli za prosek 5.200 kilograma.

Imajući to u vidu, izračunali su da bi ta vrsta imala gustinu naseljenosti od jednog primerka na oko 100 kvadratnih kilometara.

Kako su došli do 2,5 milijardi?

Sa ovim podatkom i utvrđenim geografskim područjem koje je vrsta naseljavala, došli su do toga da je oko 20.000 tiranosaurusa živelo u svakom trenutku tokom perioda postojanja te vrste na Zemlji.

Onda su pomnožili taj broj sa brojem generacija, koji je dobijen tako što su za prosečan životni vek jedinke uzeli 19 godina i sa time podelili ukupan period postojanja vrste.

Tako su izračunali da je bilo oko 127.000 generacija tiranosaurusa što pomnoženo sa brojem od 20.000, koliko je svaka generacija brojala, znači da ih je ukupno živelo nešto više od 2,5 milijarde.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво