Читај ми!

U Egiptu otkriveni ostaci koptskih manastira iz 5. veka

U pustinji na zapadu Egipta, arheolozi iz Francuske i Norveške otkrili su ostatke kompleksa koptskih hrišćanskih manastira.

Istraživači smatraju da će novo otkriće doprineti da se stekne bolji uvid u svakodnevicu monaha pravoslavnih Kopta koji su živeli pre 15 vekova. 

Naučnici su pronašli ostatke u oazi Baharija, na lokaciji Tal Ganub Kasr al-Aguz, piše Gardijan.

„Otkriveno je nekoliko bazaltnih građevina, jedna struktura uklesana u stene i nekoliko objekata izgrađenih od blata", saopštili su iz Ministarstva za antikvitete Egipta.

„Manastirski kompleks sačinjen je od šest oblasti u kojima su bile tri crkve, monaške kelije i zidovi na kojima su obeležja egipatskih Kopta", izjavio je Osama Talat, načelnik Odeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u Ministarstvu.

Vođa tima arheologa Viktor Gika kaže da su po zidovima crkava ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku. Dodao je da oni otkrivaju „prirodu monaškog života u tom delu sveta i dokazuju njihovo prisustvo u 5. veku.

Najnovije otkriće o kojem izveštavaju egipatske vlasti, deo je nekoliko novih lokacija na kojima rade arheolozi, što će verovatno povećati interesovanje turista, prenosi Gardijan.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије