Читај ми!

Bioporin – biorazgradiva zamena za stiropor najbolja inovacija u Srbiji u 2020. godini

Najboljim inovatorima u Srbiji danas će dobiti uručene zaslužene nagrade. Prva nagrada je pripala timu „Soma“ iz Kruševca i Knjaževca koji je pobedio sa inovacijom „Biorazgradivi materijal koji može da zameni polistiren – bioporin“.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji održava se od 2005. godine u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na prošlogodišnjem takmičenju je bilo 150 inovativnih rešenja i 536 učesnika.

Kako navodi profesor dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za ovih 15 godina otkako se organizuje ovo takmičenje istaklo se blizu 1.500 izvanrednih inovativnih ideja, ali i 85 različitih kompanija koje su finalizovale ove ideje.

Novi materijal, bioporin koji je napravio pobednički tim „Soma“ može da zameni stiropor koji nije biorazgradiv i kao takav nije izvor mikroplastike koja je izuzetno štetna za okolinu.

Član pobedničkog tima, Nikola Stanojević napominje da je stiropor nemoguće reciklirati. On se ili spaljuje ili završava na deponijama i predstavlja izvor mikroplastike.

„S druge strane mi u zemlji imamo veliki problem sa spaljivanjem poljoprivrednog otpada jer nemamo naviku recikliranja i kompostiranja tako da se jedan ogroman resurs spaljuje svake godine i stvara dosta zagađenja. Naša inovacija rešava oba problema“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Bioporin se proizvodi od poljoprivrednog otpada, odnosno uzgaja se tako što se poljoprivredni otpad prerađuje i inficira određenom vrstom gljive koja dobija oblik u koji je stavljen poljoprivredni otpad.

„Ona u stvari jede taj poljoprivredni otpad i njeno telo formira oblik koji želimo. Tako da nema proizvodnje u klasičnom smislu, nego se on u potpunosti uzgaja“, objašnjava Nikola Stanojević.

Bioporin sem svih tehničkih karakteristika stiropora, kao što su apsorpcija šoka, zaštita od loma, fleksibilnost i slično, je i potpuno biorazgradiv u prirodnim uslovima u kontaktu sa vlagom i zemljom. Razgrađuje se za tri do šest meseci i raspada se na organske soli koje mogu da služe kao organsko đubrivo. Tako da se dobija ceo kružni ciklus.

Važna posledica takmičenja i medijske vidljivosti koju su stekli učešćem i pobedom na takmičenju, je i da se javio veliki broj kompanija koje su zainteresovane za proizvodnju bioporina i za proširenje primene ovog novog materijala, koji je prvobitno bio namenjen kao jednokratna ambalaža, jer je ona jedan od najvećih izvora otpada.

„Kompanije su zainteresovane da se bioporin koristi i za izolaciju kuća, kao što su bio-brvnare, eko-kuće i slično. A dobijamo i druge zahteve koji nas podstiču da i dalje inoviramo i da dalje razvijamo svoj proizvod. Sada sarađujemo sa još jednim timom koji je učestvovao u takmičenju sa kojim razvijamo premaze i impregnate za naš materijal što će omogućiti da se koristi i u uslovima gde ima više vode, kao i u raznim klimatskim uslovima“, naglašava član pobedničkog tima „Soma“ na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво