Читај ми!

Njihov pogled vas vara, one vole izazove – koze i rešavanje zadataka

Uprkos tome što mnogima deluju nezainteresovano i neaktivno, koze često sa uživanjem odrade namenjeni zadatak kako bi dobile nagradu, i to više vole nego da posluženje dobiju bez truda, pokazuje nova studija.

Švajcarski i nemački stručnjaci ponudili su kozama izbor od dve poslastice - jednu slobodno dostupnu, drugu iza kliznih vrata, koja su životinje morale da gurnu da bi došle do hrane.

Otkrili su da se koze radije odlučuju za teže dostupnu poslasticu. 

Tim istraživača veruje da koze tako osećaju neku vrstu zadovoljstva, jer rešavanje zadatka percipiraju kao kontrolu nad dešavanjima u prostoru u kome žive.

Nalazi bi, dodali su stručnjaci, mogli da se iskoriste u stočarstvu, kako bi se osiguralo da koze dobiju odgovarajuće količine mentalne stimulacije.

U studiji su istraživači radili sa 30 mlečnih koza sa visokim prinosom, i sa 27 nigerijskih patuljastih koza koje nisu uzgajane zbog mlečne produktivnosti.

Izbor teže opcije 

Svakoj životinji je omogućen neograničen pristup hrani, da bi se osiguralo da glad ne motiviše njihovo delovanje prema poslasticama. Koze su prethodno naučile kako da otvaraju klizna vrata.

U testovima, koje je svaka životinja ponovila 10 puta, koze su smeštene pojedinačno u kabinu sa pristupom na dva klizna vrata, a iza njih je postavljena poslastica  - nekuvana testenina.

Jedna vrata su ostala otvorena, što je olakšavalo dobijanje poslastice, dok su druga vrata bila zatvorena, i za otvaranje testenine bilo je potrebno guranje.

„U nešto manje od polovine slučajeva obe uzgojne linije odabrale su drugu opciju", objasnila je autorka rada i stručnjak za uzgajanje uzgajivača Nina Kejl iz Agroskopa, švajcarskog centra izvrsnosti za poljoprivredna istraživanja.

„Drugim rečima, čini se da uživaju u izazovima ove vrste", dodala je. 

Tim naučnika je otkrio i da je 53 od 57 testiranih koza bar jednom odabralo teže pristupačnu poslasticu.

Utvrđeno je da su mlečne koze dosledno zainteresovane za izazov i brže otvaraju vrata, dok je patuljastim kozama trebalo više vremena da se zainteresuju za problem.

Katrina Rosenberger iz Agroskopa rekla je da su ih mlečne koze iznenadile.

„Budući da su uzgajane za visoku mlečnost, očekivali smo da čuvaju energiju i budu manje motivisane da se potrude da dobiju nagradu, posebno ako bi mogle da dobiju istu nagradu bez da to čine", objasnila je Katrina.

Ovakvo ponašanje i ranije je bilo primećeno i kod drugih životinja, uključujući stoku, piliće i svinje i divlje životinje u zoološkim vrtovima.

Pozitivne emocije 

„Pretpostavljamo da životinje pokazuju ovo ponašanje jer im rešavanje zadatka daje kontrolu nad okolinom i izaziva pozitivne emocije", rekla je dr Kejl.

Prema istraživačima, životni uslovi domaćih koza treba da se prilagode tako da se uvaže potrebe za mentalnim zadovoljenjem.

„Naši rezultati su prvi korak u ovom pravcu. Sada treba da ponovimo eksperiment tokom dužeg perioda i u stvarnim životnim uslovima na farmi kako bismo mogli da vidimo šta se dešava sa motivacijom životinja", dodaje dr Kejl.

Potpuni nalazi studije objavljeni su u časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије