Читај ми!

Pronalazak u Viminacijumu otkriva nam kolike su bile plate rimskih legionara

Viminacijum svakog dana otkriva nove tajne. U centru nekadašnjeg vojnog logora nalazila se komanda, a arheolozi su u njoj pronašli više prostorija sa raznim artefaktima, među kojima se izdvajaju novčići.

Pronalazak novčića govori nam o tome kako se u logoru živelo i radilo, i o tome koliko su legionari bili plaćeni. 

„Rimski legionari, najelitniji, su se ovde regrutovali. Primali su veliku platu, znate, pod Cezarom, 900 sestercija, u trećem veku čak 7.200. Koliko je to veliko i koliko je to mnogo. Sa jednim sestercijem ste mogli da kupite tri i po magarca! Pazite, to je veliko bogatstvo", rekao je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.

„Pronađeno je 120 novčića koji praktično zahvataju jedan period oko preko stotinu godina raspona među vladarima. Ali, ono što je karakteristično jeste da je to jedna, da tako kažemo, krizna ostava iz vremena vojničkih careva, gde ona počinje sa najkvalitetnijim srebrnjacima koji su ostali da se čuvaju kao jedno validno platežno sredstvo, i onda se završava sa praktično, inflatornim novcem, kasnog trećeg veka, koji je praktično degradiran i, umesto srebrnog novca je bio bronzani novac presvučen srebrom, a palsiran narodu i vojnicima kao srebrni novac“, objasnio je dr Nemanja Mrđić, arheolog.

Centar vojnog logora bio je okružen zidinama od po 400 metara a iza tih zidina, prostirao se i grad Viminacijum.

Arheolozi procenjuju da će se Viminacijum istraživati skoro 300 godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво