Читај ми!

Prognoza za planetu K2-141b: Kiša kamenja uz jak supersoničan vetar

Koristeći kompjuterske simulacije, međunarodni tim astronoma proučavao je vremenske uslove planete K2-141b, egzoplanete veličine Zemlje koju šibaju supersonični vetrovi brzine preko 5.000 kilometara na čas, a razna isparenja, padavine u vidu kamenja i okean od magme dubok 100 kilometara samo su neki od uslova koji na njoj vladaju.

Lava planete (planeta čija površina je prekrivena tečnom lavom) čine klasu stenovitih egzoplaneta koje orbitiraju toliko blizu svojih zvezda da je deo njihove površine istopljen, piše portal Sci news.

U takvim uslovima, temperatura može biti tako visoka da atmosferu ispunjavaju isparenja koja nastaju od stena.

Teorijska razmatranja ovakvih planeta objavljena su za nekoliko njih: CoRoT-7b, Kepler-10b, 55 Cnc e, KIC 12556548 i HD 219134b.

„Naša studija je prva koja u fokusu ima uslove na planeti K2-141b (K2-141b) koji mogu da se uoče sa mesta udaljenog stotinama svetlosnih godina zahvaljujući teleskopima nove generacije, kao što je to 'Džejms Veb spejs teleskop'“, rekao je Gjang Ngujen, doktorand pri Centru za zemaljske i kosmičke nauke Univerziteta Jork. 

Naučni tim u kojem je Gjang, otkrio je da je oko dve trećine planete K2-141b trajno osvetljeno za razliku od naizmenične osvetljenosti na kavu smo navikli na Zemlji.

Neosvetljena strana planete ne deluje privlačno jer je tu temperatura u proseku minus 200 stepeni Celzijusa. 

Osvetljena strana, opet, takođe deluje neprijatno jer se tu temperatura kreće oko 3.000 stepeni, što je dovoljno ne samo da istopi stene već da se pretvore u isparenja.

„Ono što smo otkrili navodi na zaključak da se atmosfera prostire nešto šire od okeana od magme što nam je olakšalo da je uočimo teleskopom“, istakao je astronom Nikolas Kovan, profesor Univerziteta Makgil.

Kruženje stena u prirodi

Kao što na Zemlji kruži voda, koja isparava, diše se u atmosferu, kondenzuje i pada uobliku kiše, tako se isto ponašaju natrijum, siliscijum monoksid i silicijum dioksid na planeti K2-141b. Na Zemlji, kiša pada natrag u okeane gde će ponovo ispariti i ciklus se ponavlja.

Na K2-141b mineralnu paru, nastalu od stena, nose u visinu supersonični vetrovi, gde se ona hladi i stvrdnjava i pada u obliku kiše u okean magme.

Onda ponovo stiže na vrelu stranu egzoplanete, na kojoj stene ponovo isparavaju i čitav proces se ponavlja.

Međutim, ciklus na K2-141b nije toliko stabilan kao kruženje vode na Zemlji. Vraćanje stena okeanom magme je sporo i zbog toga naučnici predviđaju da će se vremenom potpuno promeniti površina i atmosfera planete.

„Sve stenovite planine, uključujući i Zemlju, počele su svoj život kao ovakvi svetovi, ali su se brzo ohladile i stvrdle. Lava planete daju nam uvid u ranu fazu planetarne evolucije“, kaže profesor Kovan.

Studija je objavljena u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво