Čitaj mi!

NASA uspostavila kontakt sa sondom „Vojadžer 2“ koja putuje svemirom već 43 godine

Inženjeri Američke svemirske agencije Nasa uspeli su da uspostave kontakt sa svemirskom sondom „Vojadžer 2“ koja putuje svemirom od 1977. godine posle popravke i nadogradnje dve radio-antene.

Svemirska sonda „Vojadžer 2“ je udaljena skoro 19 milijardi kilometara od Zemlje, ali je primila „poziv“ i izvršila komande koje su joj upućene. S obzirom na to koliko je udaljena, inženjeri su morali da čekaju skoro 35 sati na odgovor.

„Ovaj zadatak čini jedinstvenim to što smo uspeli da unapredimo sistem na čitavoj anteni, počev od postolja pa sve do predajnika u centru tanjira koji se proteže preko njenog oboda“, naglašava inženjer Bred Arnold, rukovodilac projekta u Nasinoj laboratoriji.

„Ova uspešna probna komunikacija sa 'Vojadžerom 2' potvrđuje da smo uspeli da obavimo posao kako treba“, dodaje Arnold.

Prenosna antena, nazvana DSS43, nalazi se u Australiji i dobila je dva nova radio predajnika koji nisu menjani više od 47 godina, ali se očekuje da će oni biti u punoj funkciji od februara 2021. godine.

Inženjeri su takođe nadogradili sistem za grajanje i hlađenje, opremu za napajanje i ostalu elektroniku kako bi predajnici nesmetano radili. Otkako je antena isključena sa mreže, operateri su mogli da prate stanje „Vojadžera 2“ i da primaju podatke sa sonde, ali nisu mogli da joj šalju komande.

„Antena DSS43 je visoko specijalizovan sistem. Na svetu postoje samo dve slične antene, tako da je ova jednogodišnja pauza imala velikog uticaja na 'Vojadžer', ali i za mnoge druge Nasine misije“, napominje Filip Boldvin, operativni menadžer Nasinog programa za svemirske komunikacije i navigaciju.

Pored kontakta sa „Vojadžerom 2“, antena će se koristiti i u misiji na Mars kada rover „Perseverans“ sleti na Crvenu planetu u februaru sledeće godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 04. nov 2020, 08:45) - Frojd [neregistrovani]

Bravo

Veliki uspeh. Može da nas tako nađu vanzemaljci . I da nas spasu od nas .