Будући „истраживач“ Марса добио нове точкове и кочнице

Како се ближи јули месец и време када ће нови ровер "Perseverance" („Истрајни“), који развија америчка агенција за истарживање свемира Наса, кренути пут Марса, радови на његовом сређивању све више напредују.

Насин ровер "Perseverance" добио је нове точкове и кочнице које ће му помоћи да се носи с тешким тереном на Марсу. Ровер ће у јулу бити лансиран како би наставио да испитује површину Црвене планете у потрази за знацима живота и условима који су га омугућавали у прошлости.

Овај ровер ће заменити „Кјуриосити“ („Радознали“) који се на Марсу налази дуже од седам година.

Лекције које су конструктори и инжењери Насе научили захваљујући „Кјуриозитију“ и ригорозним тестовима, довели су до унапређења точкова и кочница које су управо постављене на нови ровер. Точкови су израђени од алуминијума намењеног за израду авиона и нешто су већи и ужи од оних које има „Кјуриозити“.

Набори на газном слоју су готово милиметар дебљи и има их дупло више. Одлука да се точкови редизајнирају дошла је после детаљних испитивања у Насиним лабораторијама за млазни погон. Нови дизајн се показао издржљивијим на притисак оштрих стена, а и омогућава боље пријањање на подлогу при вожњи по песку.

"Perseverance" ће при максималној брзини моћи да превали 152 метра за сат времена. Можда звучи мало, али за стандарде ровера на Марсу није.

Нови ровер би требало да буде спуштен у кратер Језеро на Марсу почетком 2021. године. Опремљен је камерама, микрофонима, а пратиће га и Марс хеликоптер који ће му помоћи при оријентацији и проналажењу локација за проучавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво