Читај ми!

Kad sever opet postane jug, šta će biti s nama

Zemljini magnetni polovi nekoliko puta su tokom istorije naše planete menjali svoja mesta. Vreme za narednu smenu je odavno prošlo, ali naučnici su uspeli da sačine najdetaljniji pregled zbivanja tokom poslednje zamene.

Zvuči neverovatno, ali Zemljini polovi tokom istorije naše planete menjali su mesta svakih 200.000 do 300.000 godina. Međutim, već oko 750.000 godina nije bilo zamene, a stručnjaci misle da bi se obrtanje polova moglo dogoditi u našoj skorijoj budućnosti.

Koliko za sada znamo, u samom srcu Zemlje se nalazi jezgro od usijanog metala koje svojim kretanjem stvara električni naboj koji proizvodi magnetno polje. Orijentacija u prostoru je samo jedna od prednosti koje imamo zahvaljujući ovom magnetnom polju. Ono nas, pre svega štiti od sunčevog zračenja. Bez njega, kao ni bez vode i atmosfere, život na Zemlji ne bi bio moguć.

Ali polaritet koji stvara naše magnetno polje nije univerzalna konstanta, kao što ni Zemljino magnetno polje nije uvek iste jačine. Pre otprilike 40.000 godina polovi su krenuli da zamene mesta, ali su se ipak vratili na staru poziciju. Američka svemirska agencija NASA napravila je detaljnu ilustraciju koja prikazuje ogromne poremećaje koji su nastali tokom tog neuspelog preokreta. 

Ne znamo mnogo o posledicama koje će takav preokret izazvati, osim da će nam igla na kompasu pokazati da je sever jug, a jug sever. Nova istraživanja pokušavaju da osvetle geofizičke promene koje će nastati ukoliko dođe do obrtanja polova. 

Studija koju su uradili naučnici iz Japanskog nacionalnog instituta za polarna istraživanja otkriva da je magnetno polje postalo nestabilno najmanje 10.000 godina pre nego što se odigrala poslednja promena, a da je za ceo preokret trebalo najmanje 20.000 godina.

Istraživački tim je ove zaključke izneo posle obimnog prikupljanja uzoraka i paleo i magnetnih analiza stena. Kako jedan od učesnika ovog istraživačkog projekta, Ijuki Haneda, navodi: „Naši podaci su jedni od najdetaljnijih paleomagnetnih zapisa iz perioda geomagnetnog preokreta, i nude detaljan uvid u mehanizam tog preokreta“.

Naučnici sada planiraju da otkriju kako je ovaj geomagnetni preokret uticao na planktone i biljke tako što će proučiti morske mikrofosile i uzorke polena koje su prikupili, ali izgleda da poslednje obrtanje polova uopšte nije imalo tako katastrofalne posledice po živa bića, kako se u početku strahovalo. Takođe, uzorci leda pokazuju da zamena polova nije dovela do promena u Zemljinoj rotaciji ili osi, što bi izazvalo drastične klimatske promene.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво