Читај ми!

Uspešno sletanje i uzimanje uzorka sa asteroida udaljenog 320 miliona kilometara

Nasina misija uzimanja uzorka tla asteroida Benu bila je uspešna sudeći prema fotografijama i snimku kamere sa letelice „Oziris Reks” koja je u ranim jutarnjim časovima dotakla površinu svemirskog tela udaljenog 320 miliona kilometara od Zemlje.

Uzimanje uzorka izvršeno je na lokalitetu „Slavuj“, a letelica je sletela na metar od ciljanog mesta. Tim na Zemlji potvrdio je uspešan kontakt sa Benuom.

Preliminarni podaci pokazuju da je 30 centimetara široka glava uređaja za uzimanje uzorka „Tegsema“ (Touch And Go Sample Acquisition Mechanism) šest sekundi provela u kontaktu sa asteroidom, nakon čega je „Oziris Reks” odskočio od njega.

Okrugla glava „Tegsema“ jedini je deo letelice koji je dodirnuo površinu. Ubrzo nakon kontakta uređaj je probio tlo i smrvio poroznu stenu ispod sebe.

Na snimku se vidi da je glava uređaja provela 5 do 6 sekundi, a najveći deo uzorka prikupljen je u prve 3 sekunde nakon dodira.

Uzorak sa solarnog starca

Odmah posle sakupljanja uzorka, letelica je aktivirala svoje potisnike i udaljila se od Benua, u dobrom stanju.

Čini se da je „Oziris Reks” prikupio najmanje 60 grama uzoraka, ali ako se ispostavi da nije, letelica je sposobna da još dva puta pokuša sakupljanje.

Benu je veoma primitivan svemirski objekat sa očuvanim hemijskim sastavom sa početka Solarnog sistema, pre više od 4,5 milijardi godina. Kao takav može da nam otkrije mnogo o tome kako su Sunce i planete oko njega nastale.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се