Читај ми!

Да ли астероиди сеју живот по свемиру

Научници су током Насине мисије „Озирис Рекс“ открили читаву ризницу података, укључујући и присуство воде и трагове органског материјала на астероиду Бену који можда „сеје живот по свемиру“.

Како наводи Ејми Сајмон из Насиног центра за свемирске летове „Годард“ површина астероида Бену је засута „органским материјалом који садржи укљеник“. То значи да би тај органски материјал могао да буде нађен и када узорци узети са астероида слете на Земљу, пише Раша тудеј.

По повратку сонде извршиће се детаљна анализа у нади да ће се одговорити на питања о пореклу воде и самог живота овде на Земљи.

„Обиље материјала који садржи угљеник главни је научни тријумф ове мисије. Сада смо оптимистични да ћемо прикупити и вратити узорак са органским материјалом – што је био главни циљ мисије 'Озирис Рекс'“, каже вођа истраживачког тима, Данте Лаурета.

Присуство угљеникових минерала у астероиду сугерише постојање широког хидротермалног система, који садржи и воду и угљен диоксид, и у Бенуу, али и у астероиду од ког је настао. Ови налази би поткрепили теорију да астероиди делују као неки облик „сејача живота“ широм свемира.

Наса је направила и 3Д модел терена Бенуа, који је описан као „гомила крша у облику дијаманта која плови свемиром“. То је омогућило летелици на мисији „Озирис Рекс“ да уочи низ гребена од пола до пола астероида Бену, поред јасно видљивог испупчења око екватора и тако открије још више тајни о саставу астероида и његовој бурној прошлости.

Истраживачи сада претпостављају да је свемирска стена гушћег састава на површини, а све порознија према језгру, што објашњава зашто долази до повремених ерупција. Управо ове ерупције су биле од помоћи у погледу проучавања гравитације астероида, јер се избачени садржај задржавао у непосредној близини места избацивања, а све под будним оком Насине сонде.

Сонда „Озирис Рекс“, која је у орбиту астероида Бену стигла пре две године, треба да полети назад 2021. године и донесе узорке на Земљу до септембра 2023. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво